Barszcz czerwony na kaczce
Kwaśna zupa barwy czerwonej, niezwykle aromatyczna i smaczna, na zakwasie lub z dodatkiem octu. Domowa, pyszna, aromatyczna. Dobrze smakuje z uszkami na wigilijnym stole.
Zobacz przepisKwaśna zupa barwy czerwonej, niezwykle aromatyczna i smaczna, na zakwasie lub z dodatkiem octu. Domowa, pyszna, aromatyczna. Dobrze smakuje z uszkami na wigilijnym stole.
Zobacz przepisŁagodny, pikantny i słony - zestaw trzech serów z dodatkiem czosnku i szczypiorku daje nam wybitnie smaczną pastę serową idealną do kanapek.
Zobacz przepisNiejednokrotnie zachwycał mnie smak surówki, w połączeniu z kurczakiem i białym ryżem, którą miałam przyjemność skosztować w tzw. "Chińczyku". Oto przepis na domową surówkę z białej kapusty, którą niczym nie różni się od tej lokalowej. Biała kapusta jest bogata w błonnik, warto spożywać ją w nadmi...
Zobacz przepisZdrowa mąka orkiszowa to dobry materiał na wypiek domowego chleba. Idealny na ciepło z chrupiącą skórką i posmakiem prażonej cebulki... rzec by można, że brakuje tylko smalcu i kiszonego ogórka.... ale ma być bardziej FIT! Sam smakuje równie dobrze! Orkisz wzmacnia odporność, wpływa korzystnie prz...
Zobacz przepisSłodki placuszek z tartą marchewką, która nadaje ciastu wilgotną konsystencję. Niezwykle puszysty, nie za słodki a na dodatek prosty w wykonaniu - nie potrzeba miksera!
Zobacz przepisGalaretki mięsne często goszczą na naszych stołach w Święta lub Sylwestra. Są również znakomitym przysmakiem przy imprezach alkoholowych. Idealnie smakują zimne z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Przygotowane z odpowiednich składników odpowiednio wpływają na nasze zdrowie.
Zobacz przepisZapiekane naleśniki z delikatnym serowo - pieczarkowym farszem. Spożywamy je osobno lub popijamy z czerwonym barszczem.
Zobacz przepisWegańskie batony bez cukru i bez glutenu. Najlepsze źródło energii, idealny zamiennik sklepowych słodyczy. Łatwe w przygotowaniu, nie wymagają pieczenia.
Zobacz przepisMieszanina mąki pszennej, kakao, miodu, żółtek, przypraw i masła stworzy nam bazę do wypieku pierników. Niezwykle aromatyczne ciasteczka można wzmocnić nutą kardamonu, gałki muszkatołowej czy anyżu. By smakowały jeszcze lepiej warto polać je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub udekorować posyp...
Zobacz przepisZwijane drożdżowe bułeczki - idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Niezwykle pulchne, o wyraźnej cytrynowej nucie. Orzechy włoskie i gorzka czekolada to słodki akcent dopełniający maślany smak tych pyszności.
Zobacz przepisDobrze smakuje na zimno i na gorąco. Płaska i okrągła, potrawa kuchni włoskiej. Domowa pizza z ulubionymi dodatkami.
Zobacz przepisLekka i zdrowa propozycja na smaczny obiad. Pięknie prezentuje się na talerzu, jeszcze lepiej smakuje po upieczeniu. Warzywne szaszłyki polewamy sosem miodowo-musztardowym, któremu potrawa zawdzięcza wyrazisty smak.
Zobacz przepisWywodzący się z Egiptu hummus to nic innego jak delikatna pasta z przetartych nasion ciecierzycy. Roślina ta należąca do rodziny bobowatych ma dużo dobrych wartości odżywczych. To skarbnica białka, a spożywana w dużych ilościach obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Hummus charakteryzuje się...
Zobacz przepisProste i tanie drożdżowe paluchy makowe. Idealna przekąska w ciągu dnia.
Zobacz przepisKlasyczna pomidorowa z ryżem. Sycąca i aromatyczna. Zupa przygotowana na bazie wywaru z kaczki. Głównym składnikiem nadającym smak i kolor są pomidory - te surowe i te z puszki. Zupę podaje się najczęściej z grubym makaronem lub ryżem. Zdarza się również jadać pomidorową ze startym serem żółtym.
Zobacz przepisSłodkie, okrągłe pieczywka drożdżowe z nadzieniem... mowa o drożdżówkach. Najlepsze z serem twarogowym, czekoladą i rodzynkami. Bułeczki te rozpływają się w ustach, bardzo miękkie i puszyste, dobre także na drugi dzień. Słodkie od lukru, brylują w moim domu, o niebo lepsze od tych sklepowych.
Zobacz przepisAwokado to owoc zawierający dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie powodują wzrostu cholesterolu. Jest bardzo kaloryczne,ale są to zdrowe kalorie. Ma oryginalny smak i doskonale nadaje się do różnych past. Może posłużyć jako baza do kremu jajecznego lub twarogu. Warto włączyć je do codzi...
Zobacz przepisBrukselka ma kontrowersyjny zapach. Aby pozbyć się lekkiej goryczki warto ją przed gotowaniem, zamrozić. Ta mała kapustka ma sporo wartości odżywczych. Pozbądź się brukselkowej traumy i przyrządź ją jako przekąskę do domowego obiadu ;)
Zobacz przepisWłoski smaczny obiad - makaron nadziewany szpinakiem i ricottą w towarzystwie pomidorów. Lekki, wykwintny i czasochłonny - ale jedzenie warto celebrować... zatem do dzieła ! :)
Zobacz przepisAromatyczny chleb z dodatkiem sprasowanego czosnku i posiekanego koperku. Nie potrzebujemy noża, by spróbować jego świetnego smaku, odrywamy kawałek po kawałku i delektujemy się jego nieziemskim smakiem.
Zobacz przepisDoskonała uczta kulinarna - lazania - smakuje prawie każdemu. Mięso dobieramy według własnego uznania.
Zobacz przepis