MilenaGotuje.pl

Maślane bułki z orzechami i czekoladą

Bułeczki po wyjęciu z piekarnika.
Bułeczki po wyjęciu z piekarnika.

Zwijane drożdżowe bułeczki - idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Niezwykle pulchne, o wyraźnej cytrynowej nucie. Orzechy włoskie i gorzka czekolada to słodki akcent dopełniający maślany smak tych pyszności.

Składniki:

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1/4 kostki masła
  • kilka kropel aromatu
  • 20 g drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • 125 ml mleka
Składniki na nadzienie:
  • 50 g masła
  • 1 gorzka czekolada
  • 25 sztuk orzechów włoskich
  • 3 łyżki cynamonu
Składniki do posmarowania bułek:
  • 1 jajko
  • 5 łyżek mleka
Składniki na lukier:
  • 1 cytryna
  • 1/4 szklanki cukru

Opis przygotowania:

1. Drożdże kruszymy, dodajemy mleko, cukier, sól, mąkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, masło, aromat, jajko. Wyrabiamy.
3. Gdy ciasto jest elastyczne odstawiamy je na około 40 minut w zaciemnione, ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i orzechy. Posypujemy cynamonem. Nadzienie nakładamy na rozwałkowane ciasto.
5. Zawijamy w rulon i kroimy na kilka kawałków.
6. Przygotowane foremki natłuszczamy i umieszczamy w nich nasze bułeczki z nadzieniem. Każdą bułeczkę, przed włożeniem do foremki, smarujemy jajkiem z mlekiem.
7. Nasze przysmaki pieczenie przez 30 minut w 180 stopniach.
8. Każdą bułeczkę polewamy lukrem. Lukier powstaje z połączenia soku z cytryny i cukru, najlepiej cukru pudru.
9. Delektujemy się smakiem maślanych, jeszcze ciepłych bułek.

Czas przygotowania:

ponad 60 minut

Ilość porcji:

3-4 osób

Galeria:

Potrzebne składniki.
Potrzebne składniki.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Przygotowanie nadzienia.
Przygotowanie nadzienia.
Orzechy, płatki czekolady, cynamon...
Orzechy, płatki czekolady, cynamon...
Bułeczki przed włożeniem do piekarnika.
Bułeczki przed włożeniem do piekarnika.
Przeczytane 1413 razy.