Maślane bułki z orzechami i czekoladą
Zwijane drożdżowe bułeczki - idealne na drugie śniadanie lub podwieczorek. Niezwykle pulchne, o wyraźnej cytrynowej nucie. Orzechy włoskie i gorzka czekolada to słodki akcent dopełniający maślany smak tych pyszności.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1/4 kostki masła
- kilka kropel aromatu
- 20 g drożdży
- 2 łyżki cukru
- szczypta soli
- 125 ml mleka
- 50 g masła
- 1 gorzka czekolada
- 25 sztuk orzechów włoskich
- 3 łyżki cynamonu
- 1 jajko
- 5 łyżek mleka
- 1 cytryna
- 1/4 szklanki cukru
Opis przygotowania:
1. Drożdże kruszymy, dodajemy mleko, cukier, sól, mąkę i mieszamy. Odstawiamy w ciepłe miejsce.
2. Mąkę przesiewamy, dodajemy wyrośnięty rozczyn, masło, aromat, jajko. Wyrabiamy.
3. Gdy ciasto jest elastyczne odstawiamy je na około 40 minut w zaciemnione, ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
4. Masło roztapiamy, dodajemy pokruszoną czekoladę i orzechy. Posypujemy cynamonem. Nadzienie nakładamy na rozwałkowane ciasto.
5. Zawijamy w rulon i kroimy na kilka kawałków.
6. Przygotowane foremki natłuszczamy i umieszczamy w nich nasze bułeczki z nadzieniem. Każdą bułeczkę, przed włożeniem do foremki, smarujemy jajkiem z mlekiem.
7. Nasze przysmaki pieczenie przez 30 minut w 180 stopniach.
8. Każdą bułeczkę polewamy lukrem. Lukier powstaje z połączenia soku z cytryny i cukru, najlepiej cukru pudru.
9. Delektujemy się smakiem maślanych, jeszcze ciepłych bułek.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób