MilenaGotuje.pl

Galaretki mięsne z kaczki

Galaretki z mięsa z kaczki.
Galaretki z mięsa z kaczki.

Galaretki mięsne często goszczą na naszych stołach w Święta lub Sylwestra. Są również znakomitym przysmakiem przy imprezach alkoholowych. Idealnie smakują zimne z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Przygotowane z odpowiednich składników odpowiednio wpływają na nasze zdrowie.

Składniki:

  • 1 ugotowany filet z kaczki
  • 6 łyżek żelatyny
  • 1 marchewka
  • 1 puszka zielonego groszku drobnego
  • natka pietruszki
  • 1,5 l wywaru z kaczki
  • 1 pietruszka
  • sól
  • pieprz
  • Opis przygotowania:

    1. Ugotować wywar z kaczki z dodatkiem warzyw: marchewki, selera, pietruszki.
    2. Mięso pokroić w kosteczkę, marchewkę, pietruszkę w plasterki.
    3. Groszek odcedzić. Natkę pietruszki poszatkować.
    4. Gorący wywar doprawić do smaku, solą, pieprzem. Dodać 6 łyżek żelatyny. Wymieszać.
    5. Przygotować naczynia do galaretek. Na spodzie ułożyć groszek i natkę pietruszki. Wsypać pokrojone w kostkę mięso. Dodać marchewkę, pietruszkę. Zalać wywarem.
    6. Galaretki mięsne schładzamy w lodówce przez 3 godziny.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria:

    Składniki :)
    Składniki :)
    Galaretki przygotowane czekają na proces chłodzenia w lodówce ;)
    Galaretki przygotowane czekają na proces chłodzenia w lodówce ;)
    Przeczytane 1330 razy.