Galaretki mięsne z kaczki
Galaretki mięsne często goszczą na naszych stołach w Święta lub Sylwestra. Są również znakomitym przysmakiem przy imprezach alkoholowych. Idealnie smakują zimne z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Przygotowane z odpowiednich składników odpowiednio wpływają na nasze zdrowie.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Ugotować wywar z kaczki z dodatkiem warzyw: marchewki, selera, pietruszki.
2. Mięso pokroić w kosteczkę, marchewkę, pietruszkę w plasterki.
3. Groszek odcedzić. Natkę pietruszki poszatkować.
4. Gorący wywar doprawić do smaku, solą, pieprzem. Dodać 6 łyżek żelatyny. Wymieszać.
5. Przygotować naczynia do galaretek. Na spodzie ułożyć groszek i natkę pietruszki. Wsypać pokrojone w kostkę mięso. Dodać marchewkę, pietruszkę. Zalać wywarem.
6. Galaretki mięsne schładzamy w lodówce przez 3 godziny.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób