Chleb czosnkowo - koperkowy
Aromatyczny chleb z dodatkiem sprasowanego czosnku i posiekanego koperku. Nie potrzebujemy noża, by spróbować jego świetnego smaku, odrywamy kawałek po kawałku i delektujemy się jego nieziemskim smakiem.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej drożdżowej
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 2 szklanki ciepłej wody
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka soli
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 50 g masła
- 6 ząbków czosnku
- 2 garście świeżego koperku
- 1 łyżeczka soli
Opis przygotowania:
1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i szczyptę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż urosną.
2. Do mieszaniny dodajemy mąkę, sól, oliwę i całość zagniatamy do powstania elastycznej kuli.
3. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej godzinę.
4. Zabieramy się za przygotowania masła czosnkowego. Przez praskę przepuszczamy ząbki czosnku. Koperek siekamy. Całość rozcieramy z masłem i solą.
5. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym na całej długości.
6. Ciasto kroimy poziomo w pasy,a następnie każdy pas dzielimy na kwadraty. Kwadraty nakładamy na siebie, jeden na drugim i układamy prostopadle do wysmarowanej oliwą formie. Przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na pół godziny na podrośnięcie.
7. Po tym czasie chlebek smarujemy z wierzchu łyżką oliwy, wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika(funkcja góra - dół) na 180 stopni i pieczemy 40 minut.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób