MilenaGotuje.pl

Klasyczny hummus

Pasta hummus z dodatkami: marchewką, ogórkiem i selerem naciowym.
Pasta hummus z dodatkami: marchewką, ogórkiem i selerem naciowym.

Wywodzący się z Egiptu hummus to nic innego jak delikatna pasta z przetartych nasion ciecierzycy. Roślina ta należąca do rodziny bobowatych ma dużo dobrych wartości odżywczych. To skarbnica białka, a spożywana w dużych ilościach obniża ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Hummus charakteryzuje się słodkawym smakiem z delikatną orzechową nutą.

Składniki:

Hummus:
  • 200 g ziaren ciecierzycy
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół szklanki zimnej wody
Dodatki:
  • 1 marchew
  • 2 zielone ogórki
  • 2 sztuki selera naciowego
  • pomidorki koktajlowe

Opis przygotowania:

1. Ziarna ciecierzycy zalewamy wodą i moczymy co najmniej 8 godzin.
2. Dodajemy łyżeczkę soli i sody i gotujemy na średnim ogniu przez 50-60 minut.
3. Gdy ziarna ciecierzycy są miękkie, odcedzamy pozostałą wodę. Partiami blendujemy nasiona. Aby proces ten wykonywać sprawnie dolewamy zimnej wody; powstała masa jest bardziej aksamitna i łatwiejsza do zmielenia.
4. Gotowany klasyczny hummus spożywamy z marchewką, ogórkiem lub selerem naciowym.
5. Aby hummus miał bardziej wyrazisty smak można dodać kilka kropel soku z cytryny.
Idealnie też smakuje z kromką chleba, posypaną zmielonym kolorowym pieprzem.

# ciecierzyca - uważana za afrodyzjak skarbnica białka, zawiera potas i żelazo, witaminy z grupy B i magnez, pomocniczo wykorzystywana w leczeniu niedokrwistości.

Czas przygotowania:

30-60 minut

Ilość porcji:

3-4 osób

Galeria:

Do stworzenia aksamitnej pasty potrzebna jest nam cieciorka i woda.
Do stworzenia aksamitnej pasty potrzebna jest nam cieciorka i woda.
Napęczniałe nasiona gotujemy na średnim ogniu przez około 50 minut.
Napęczniałe nasiona gotujemy na średnim ogniu przez około 50 minut.
Hummus gotowy do spożycia.
Hummus gotowy do spożycia.
Przeczytane 1629 razy.