MilenaGotuje.pl

Barszcz czerwony na kaczce

Barszcz czerwony na kaczce z majerankiem.
Barszcz czerwony na kaczce z majerankiem.

Kwaśna zupa barwy czerwonej, niezwykle aromatyczna i smaczna, na zakwasie lub z dodatkiem octu. Domowa, pyszna, aromatyczna. Dobrze smakuje z uszkami na wigilijnym stole.

Składniki:

  • 3 litry wody
  • 1 filet z kaczki
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1 seler
  • 1 cebula
  • 1 por
  • kilka buraków
  • pietruszka
  • majeranek
  • sól
  • pieprz mielony
  • liść laurowy
  • 5 łyżek octu
  • kilka kulek ziela angielskiego
  • 2 ząbki czosnku
  • Opis przygotowania:

    1. Do garnka wlewamy zimną wodę i wkładamy nasz filet z kaczki. Solimy i gotujemy.
    2. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień i szumujemy wywar.
    3. W międzyczasie przygotowujemy warzywa: obieramy marchewkę, seler, pietruszkę, cebulę. Por i natkę płuczemy. Kroimy, porcjujemy. Wrzucamy do garnka.
    4. Dodajemy przyprawy, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól.
    5. Po godzinie gotowania wyciągamy mięso i dodajemy obrane buraki. Gotujemy do miękkości buraków. Dolewamy octu. Wrzucamy dwa ząbki czosnku.
    6. Pod koniec gotowania posypujemy wierzch zupy majerankiem. Podajemy na gorąco :)

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria:

    Potrzebne składniki na barszcz.
    Potrzebne składniki na barszcz.
    Barszcz czerwony podajemy z ulubionymi dodatkami: uszkami, ziemniakami, krokietami.
    Barszcz czerwony podajemy z ulubionymi dodatkami: uszkami, ziemniakami, krokietami.
    Przeczytane 7849 razy.