MilenaGotuje.pl

Krokiety z pieczarkami i żółtym serem

Krokiety z pieczarkami i serem żółtym.
Krokiety z pieczarkami i serem żółtym.

Zapiekane naleśniki z delikatnym serowo - pieczarkowym farszem. Spożywamy je osobno lub popijamy z czerwonym barszczem.

Składniki:

Ciasto naleśnikowe:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
Farsz:
  • 1 kg pieczarek
  • 1 ser żółty w kawałku
  • sól
  • czosnek
  • pieprz
  • majeranek
  • czosnek
  • masło
Dodatkowo:
  • bułka tarta
  • 2 jajka
  • olej do smażenia

Opis przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto, oprócz oleju zmiksować w garnku.
2. Posmarować patelnię olejem i piec naleśniki, aż będą koloru złotego.
3. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni z czosnkiem, wcześniej przeciśniętym przez praskę.
4. Pieczarki obrać ze skórki, umyć i pokroić na drobno, najlepiej w plasterki. Smażyć na patelni do momentu wyparowania wody.
5. Wymieszać cebulę, czosnek i pieczarki. Posolić, popieprzyć, posypać majerankiem. Wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
6. Ser zetrzeć na tarce. Połączyć z zimnym farszem.
7. Farsz wyłożyć na naleśniki, założyć boki naleśnika i złożyć w rulon.
8. Jajka roztrzepać w jednym talerzu. Bułkę tartą wsypać do innego talerza.
9. Naleśniki obtaczać w jajku, później w bułce tartej i smażyć z każdej strony na rozgrzanej patelni przez kilka minut.

Czas przygotowania:

ponad 60 minut

Ilość porcji:

5-6 osób

Galeria:

Upieczone naleśniki.
Upieczone naleśniki.
Naleśniki i farsz.
Naleśniki i farsz.
Przeczytane 1608 razy.