MilenaGotuje.pl

Energetyczne batony FIT

FIT batony bez glutenu.
FIT batony bez glutenu.

Wegańskie batony bez cukru i bez glutenu. Najlepsze źródło energii, idealny zamiennik sklepowych słodyczy. Łatwe w przygotowaniu, nie wymagają pieczenia.

Składniki:

  • 2 szklanki daktyli suszonych
  • 0,5 szklanki orzechów nerkowca
  • 3/4 szklanki wiórek kokosowych
  • 3/4 szklanki żurawiny
  • 2 łyżki masła orzechowego
  • 2 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • Opis przygotowania:

    1. Daktyle zalewamy ciepłą wodą na około 15 minut. Następnie dokładnie je odsączamy i blendujemy na gładką masę.
    2. W rondelku blendujemy wiórki kokosowe, orzechy nerkowca i żurawinę. Dodajemy do masy daktylowej. Posypujemy solą i kakao.
    3. Wszystkie składniki mieszamy, aż powstanie jednolita masa.
    4. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Umieszczamy w niej masę i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie kroimy na paseczki i delektujemy się smakiem zdrowych batonów. Dekorujemy według uznania.

    # daktyle - mają bardzo dużą zawartość cukru, dlatego nasze batony są słodkie; to dobre źródło energii, głównie dla sportowców i osób prowadzących aktywny tryb życia; ich regularne spożycie nie podnosi poziomu cukru we krwi, mają dużo potasu i uzupełniają niedobór glikogenu w organizmie, zawierają witaminy: PP, B1,B2,A.
    # orzechy nerkowca - regularne ich spożycie stymuluje proces wchłaniania glukozy przez komórki mięśni, dodatkowo mają niski indeks glikemiczny

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria:

    Potrzebne składniki do słodkiej przekąski.
    Potrzebne składniki do słodkiej przekąski.
    Zwarta, schłodzona masa.
    Zwarta, schłodzona masa.
    Batony gotowe do spożycia.
    Batony gotowe do spożycia.
    Przeczytane 1181 razy.