Domowa pizza na cienkim cieście
Dobrze smakuje na zimno i na gorąco. Płaska i okrągła, potrawa kuchni włoskiej. Domowa pizza z ulubionymi dodatkami.
Składniki:
- 1 szklanka mąki
- 20 g drożdży
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka cukru
- 0,5 szklanki mleka
- szczypta soli
- 5 dużych pieczarek
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 4 plastry szynki włoskiej
- 1 papryka
- 0,5 kostki sera pleśniowego
- 25 dag sera żółtego
- ketchup
- oregano
- natka pietruszki
Opis przygotowania:
1. Świeże drożdże rozdrabniamy, dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżkę cukru, szczyptę soli i 1/4 szklanki ciepłego mleka. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy oliwę, resztę mleka i nasz rozczyn. Wyrabiamy ciasto do 10 minut tak aby było elastyczne i gładkie. Podsypujemy mąką. Odkładamy przykrywając szmatką ,by nabrało objętości.
3. Wyrośnięte ciasto staramy się rozwałkować na grubość 0,5 cm. Wylepiamy nim naszą przygotowaną wcześniej formą o średnicy 26 cm.
4. Smarujemy ketchupem i posypujemy oregano. Dekorujemy dodatkami, które przygotowujemy w czasie gdy nasze ciasto "rośnie"
5. Pieczarki kroimy w plastry, a kurczaka w kostkę i w towarzystwie przypraw smażymy na patelni. Ser żółty ścieramy na tarce. Ser pleśniowy i paprykę kroimy w kostkę. Szynkę włoską rozdzieramy na mniejsze części. Natkę pietruszki szatkujemy.
6. Wszystkie dodatki do naszej domowej pizzy wędrują na ciasto. Posypujemy całość serem żółtym, natką pietruszki i oregano.
7. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 20 minut w piekarniku ( funkcja dół).
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
2 osoby