Drożdżowe z serem, czekoladą i rodzynkami
![Bułeczki drożdżowe. Bułeczki drożdżowe.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/1110x700/199.jpg)
Słodkie, okrągłe pieczywka drożdżowe z nadzieniem... mowa o drożdżówkach. Najlepsze z serem twarogowym, czekoladą i rodzynkami. Bułeczki te rozpływają się w ustach, bardzo miękkie i puszyste, dobre także na drugi dzień. Słodkie od lukru, brylują w moim domu, o niebo lepsze od tych sklepowych.
Składniki:
- 2 żółtka
- 80 g masła
- 25 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 łyżka soli
- 200 g twarogu sernikowego
- 1 gorzka czekolada z dużą zawartością kakao
- garść rodzynek
- 1 jajko
- starta skórka z pomarańczy
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- 1 cytryna
- pół szklanki cukru pudru
Opis przygotowania:
1. Do szklanki włożyć pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko i łyżkę mąki. Wymieszać rozcierając drożdże. Odstawić w ciepłe miejsce, aż powstanie gruba piana i drożdże zwiększą swoją objętość.
2. W międzyczasie przesiać mąkę, dodać sól i pozostałe składniki: mleko, masło, żółtka i wyrośnięte drożdże.
3. Zarobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce, przykrywając szmatką, aż podwoi swoją objętość.
4. Wykładamy ser na talerz i rozgniatamy go widelcem, z dodatkiem cukru wanilinowego i jajka. Czekoladę rozdrabniamy na mniejsze kawałki, rodzynki parzymy, skórkę z pomarańczy ścieramy. Wszystkie składniki łączymy i mieszamy.
5. Wyrośnięte ciasto należy rozwałkować. Wycinamy prostokąt. Nakładamy nasze nadzienie i zawijamy do środka.
6. Kroimy na mniejsze kawałki i formujemy według uznania w kształt bułek, jakie chcemy uzyskać.
7. Wykładamy na papier do pieczenia i smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem.
8. Pieczemy góra - dół w 180 stopniach przez 35 minut.
9. Polewamy lukrem z soku cytryny i cukru pudru.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób
Galeria:
![Składniki na ciasto. Składniki na ciasto.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/200.jpg)
![Rozczyn ze świeżym drożdży. Rozczyn ze świeżym drożdży.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/201.jpg)
![Wyrośnięte ciasto drożdżowe. Wyrośnięte ciasto drożdżowe.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/202.jpg)
![Składniki na nadzienie. Składniki na nadzienie.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/203.jpg)
![Nadzienie. Nadzienie.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/204.jpg)
![Rozwałkowane ciasto i wycięty prostokąt. Rozwałkowane ciasto i wycięty prostokąt.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/205.jpg)
![Ciasto z nadzieniem. Ciasto z nadzieniem.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/206.jpg)
![Zawinięte ciasto z nadzieniem. Zawinięte ciasto z nadzieniem.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/207.jpg)
![Pokrojone mniejsze kawałki, z których będą formowane bułki. Pokrojone mniejsze kawałki, z których będą formowane bułki.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/208.jpg)
![Przed włożeniem do piekarnika. Przed włożeniem do piekarnika.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/209.jpg)
![Składniki na lukier cytrynowy. Składniki na lukier cytrynowy.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/210.jpg)