Cannelloni z ricottą i szpinakiem
Włoski smaczny obiad - makaron nadziewany szpinakiem i ricottą w towarzystwie pomidorów. Lekki, wykwintny i czasochłonny - ale jedzenie warto celebrować... zatem do dzieła ! :)
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Cannelloni gotujemy al dente.
2. Szpinak podsmażamy na maśle z dodatkiem sprasowanego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojone suszone pomidory. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. W międzyczasie łączymy ser ricotta z mozzarellą i czarnuszką.
3. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i odstawiamy masę szpinakowo - serową.
4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wcześniej podgrzaną na maśle cebulkę z pomidorami. Układamy na nich makaron nafaszerowany szpinakiem z ricottą. Doprawiamy do smaku wedle uznania.
5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Wierzch można posypać tarta mozzarellą.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób