MilenaGotuje.pl

Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Marynowany makaron w sosie pomidorowym.
Marynowany makaron w sosie pomidorowym.

Włoski smaczny obiad - makaron nadziewany szpinakiem i ricottą w towarzystwie pomidorów. Lekki, wykwintny i czasochłonny - ale jedzenie warto celebrować... zatem do dzieła ! :)

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu Cannelloni
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • garść suszonych pomidorów
  • 250 g sera ricotta
  • 20 dag masła
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • bazylia
  • opcjonalnie: tarta mozzarella
  • Opis przygotowania:

    1. Cannelloni gotujemy al dente.
    2. Szpinak podsmażamy na maśle z dodatkiem sprasowanego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojone suszone pomidory. Odstawiamy do ostygnięcia.
    3. W międzyczasie łączymy ser ricotta z mozzarellą i czarnuszką.
    3. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i odstawiamy masę szpinakowo - serową.
    4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wcześniej podgrzaną na maśle cebulkę z pomidorami. Układamy na nich makaron nafaszerowany szpinakiem z ricottą. Doprawiamy do smaku wedle uznania.
    5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Wierzch można posypać tarta mozzarellą.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria:

    Potrzebne składniki.
    Potrzebne składniki.
    ricotta i szpinak w towarzystwie rurek ;)
    ricotta i szpinak w towarzystwie rurek ;)
    Sos na bazie pomidorów bez skórek.
    Sos na bazie pomidorów bez skórek.
    Faszerowany makaron układamy na pomidorowym sosie.
    Faszerowany makaron układamy na pomidorowym sosie.
    Sos pomidorowy.
    Sos pomidorowy.
    Przeczytane 729 razy.