Ciasto marchewkowe
Słodki placuszek z tartą marchewką, która nadaje ciastu wilgotną konsystencję. Niezwykle puszysty, nie za słodki a na dodatek prosty w wykonaniu - nie potrzeba miksera!
Składniki:
- 4 jajka
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki pszennej
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szklanka oleju
- 2 szklanki startej marchewki
- 1 szczypta soli
- 1 garść rodzynek
- 1 garść orzechów
- 0,5 czekolady pokruszonej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 100 g serka topionego
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki cukru
Opis przygotowania:
1.Zadbajmy o to, by składniki potrzebne do naszego ciasta były w temperaturze pokojowej.
2. Na początku wymieszajmy składniki suche tj. mąkę, cukier,sodę,proszek do pieczenia, sól, cynamon. Dolewamy oleju i wbijamy 4 jajka. Mieszamy szpatułką. Na koniec wrzucamy startą marchewkę, rodzynki i orzechy. Dalej mieszamy.
3. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy gęstą masę marchewkową i posypujemy startą czekoladą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, (termoobieg) przez 50 min, aż do suchego patyczka.
4. Gdy ciasto przestygnie, zabieramy się za zrobienie polewy.
5. W rondelku roztapiamy masło i serek topiony. Dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Możemy polać ciasto otrzymaną polewą, lub wlać ją do rękawa i zrobić ładne wzorki.
Smacznego !:)
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób