MilenaGotuje.pl

Ciasto marchewkowe

1 porcja ciasta marchewkowego z polewą czekoladową.
1 porcja ciasta marchewkowego z polewą czekoladową.

Słodki placuszek z tartą marchewką, która nadaje ciastu wilgotną konsystencję. Niezwykle puszysty, nie za słodki a na dodatek prosty w wykonaniu - nie potrzeba miksera!

Składniki:

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 0,5 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szczypta soli
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów
  • 0,5 czekolady pokruszonej
  • 2 łyżeczki cynamonu
Składniki na polewę:
  • 100 g serka topionego
  • 100 g masła
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki cukru

Opis przygotowania:

1.Zadbajmy o to, by składniki potrzebne do naszego ciasta były w temperaturze pokojowej.
2. Na początku wymieszajmy składniki suche tj. mąkę, cukier,sodę,proszek do pieczenia, sól, cynamon. Dolewamy oleju i wbijamy 4 jajka. Mieszamy szpatułką. Na koniec wrzucamy startą marchewkę, rodzynki i orzechy. Dalej mieszamy.
3. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przelewamy gęstą masę marchewkową i posypujemy startą czekoladą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, (termoobieg) przez 50 min, aż do suchego patyczka.
4. Gdy ciasto przestygnie, zabieramy się za zrobienie polewy.
5. W rondelku roztapiamy masło i serek topiony. Dosypujemy cukier i cukier waniliowy. Możemy polać ciasto otrzymaną polewą, lub wlać ją do rękawa i zrobić ładne wzorki.
Smacznego !:)

Czas przygotowania:

30-60 minut

Ilość porcji:

5-6 osób

Przeczytane 1473 razy.