Mini lazania
Doskonała uczta kulinarna - lazania - smakuje prawie każdemu. Mięso dobieramy według własnego uznania.
Składniki:
- 150 ml mleka
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki masła
- 250 g mięsa mielonego
- puszka pomidorów
- pomidory
- 4 ząbki czosnku
- 1 cebula
- bazylia
- oliwa z oliwek
- makaron lazania
- 15 dag sera żółtego
Opis przygotowania:
1. Na patelni rozpuszczamy masło. Stopniowo dodajemy mąkę i mieszamy na małym ogniu tak długo, aż powstanie gładka masa. Dolewamy mleko i ciągle mieszając czekamy aż nasza masa stanie się bardziej gęsta, ale dalej jednolita. To nasz sos beszamelowy, którym będziemy smarować kolejne płaty makaronu.
2. W osolonej wodzie, z dodatkiem oliwy gotujemy przez 2 minuty makaron. Odcedzamy i schładzamy.
3. Na rozgrzanej patelni rumienimy cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone. Smażymy. Stopniowo dorzucamy pomidory z puszki, własne pomidory ( jeśli mamy taką potrzebę) bez skórki. Doprawiamy solą, pieprzem, bazylią.
4. Naczynko żaroodporne smarujemy oliwą. Układamy warstwę makaronu, smarujemy sosem beszamelowym i farszem. Przykrywamy kolejnym płatem makaronu i czynność powtarzamy do wysokości naczynia. Całość posypujemy startym żółtym serem i świeżo zmielonym pieprzem.
5. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Makaron z farszem się podgrzeje, a ser żółty pięknie nam stopnieje.
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób