MilenaGotuje.pl

Klasyczna pomidorowa z ryżem

Pomidorowa z ryżem.
Pomidorowa z ryżem.

Klasyczna pomidorowa z ryżem. Sycąca i aromatyczna. Zupa przygotowana na bazie wywaru z kaczki. Głównym składnikiem nadającym smak i kolor są pomidory - te surowe i te z puszki. Zupę podaje się najczęściej z grubym makaronem lub ryżem. Zdarza się również jadać pomidorową ze startym serem żółtym.

Składniki:

  • 1 filet z kaczki
  • 2 pomidory surowe
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • 1 natka pietruszki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 1 koncentrat pomidorowy
  • 0,5 selera
  • 1 por
  • bazylia
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • Opis przygotowania:

    1. Kaczkę myjemy. Zalewamy wodą. Gotujemy na średnim ogniu. Szumujemy wywar.
    2. Dodajemy warzywa - pokrojoną w plasterki marchewkę, seler, por. Gotujemy do miękkości.
    3. Posypujemy solą, pieprzem, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe.
    4. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę i sparzone wcześniej surowe pomidory bez skórki, oraz te z puszki. Smażymy 20 minut w aromacie bazylii i świeżo zmielonego pieprzu.
    5. Z wywaru z kaczki wyciągamy mięso po godzinie gotowania. Dodajemy pomidory i koncentrat pomidorowy. Gotujemy i doprawiamy do smaku według uznania.
    6. Przykrywamy zupę, aby "doszła". W tym czasie gotujemy ryż.
    7. Podajemy zupę pomidorową w towarzystwie ryżu, bazylii i świeżo zmielonego pieprzu.
    Smacznego !:)

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    5-6 osób

    Galeria:

    Składniki.
    Składniki.
    Warzywa.
    Warzywa.
    Pokrojone warzywka na zupkę.
    Pokrojone warzywka na zupkę.
    Gotujący się wywar.
    Gotujący się wywar.
    Składniki na pomidorową ;)
    Składniki na pomidorową ;)
    Pomidory na patelni.
    Pomidory na patelni.
    Przeczytane 501 razy.