MilenaGotuje.pl

Surówka z białej kapusty i marchewki

Surówka ala 'chińczyk'.
Surówka ala 'chińczyk'.

Niejednokrotnie zachwycał mnie smak surówki, w połączeniu z kurczakiem i białym ryżem, którą miałam przyjemność skosztować w tzw. "Chińczyku". Oto przepis na domową surówkę z białej kapusty, którą niczym nie różni się od tej lokalowej. Biała kapusta jest bogata w błonnik, warto spożywać ją w nadmiarze, zwłaszcza że jest niskokaloryczna.

Składniki:

  • 1 główka białej kapusty
  • 3 duże marchewki
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • ziarna gorczycy
  • Opis przygotowania:

    1. Szatkujemy kapustkę. Obieramy marchew i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa mieszamy w misce. Dosypujemy soli. Czekamy aż surówka puści sok.
    2. Do słoika wsypujemy kilka ziaren gorczycy, pieprzu, liść laurowy. Wkładamy kapustę i mocno ubijamy. Zostawiamy około 2 cm od wieczka (pustego miejsca) umieszczając tam ciężarek do obciążenia. Zamykamy słoik.
    3. Czekamy aż nasza surówka puści sok, po kilku dniach doprawiamy według uznania, dodajemy cebulki, natki pietruszki i konsumujemy.

    Czas przygotowania:

    do 30 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria:

    Potrzebne składniki.
    Potrzebne składniki.
    Poszatkowane warzywa.
    Poszatkowane warzywa.
    Przeczytane 523 razy.