Surówka z białej kapusty i marchewki
Niejednokrotnie zachwycał mnie smak surówki, w połączeniu z kurczakiem i białym ryżem, którą miałam przyjemność skosztować w tzw. "Chińczyku". Oto przepis na domową surówkę z białej kapusty, którą niczym nie różni się od tej lokalowej. Biała kapusta jest bogata w błonnik, warto spożywać ją w nadmiarze, zwłaszcza że jest niskokaloryczna.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Szatkujemy kapustkę. Obieramy marchew i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Rozdrobnione warzywa mieszamy w misce. Dosypujemy soli. Czekamy aż surówka puści sok.
2. Do słoika wsypujemy kilka ziaren gorczycy, pieprzu, liść laurowy. Wkładamy kapustę i mocno ubijamy. Zostawiamy około 2 cm od wieczka (pustego miejsca) umieszczając tam ciężarek do obciążenia. Zamykamy słoik.
3. Czekamy aż nasza surówka puści sok, po kilku dniach doprawiamy według uznania, dodajemy cebulki, natki pietruszki i konsumujemy.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Ilość porcji:
3-4 osób