MilenaGotuje.pl

Pierniczki świąteczne

Pierniczki.
Pierniczki.

Mieszanina mąki pszennej, kakao, miodu, żółtek, przypraw i masła stworzy nam bazę do wypieku pierników. Niezwykle aromatyczne ciasteczka można wzmocnić nutą kardamonu, gałki muszkatołowej czy anyżu. By smakowały jeszcze lepiej warto polać je lukrem z cukru pudru i soku z cytryny lub udekorować posypkami. Ciasteczka dobrze się przechowują, są miękkie zaraz po upieczeniu.

Składniki:

  • 50 dag mąki pszennej
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki sody
  • 4 łyżki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag masła
  • 1 żółtko
  • 6 łyżek śmietany 18 %
  • szczypta soli
  • Opis przygotowania:

    1. Do mąki dodać miód, sodę, przyprawę do piernika, kakao, żółtko jajka, śmietanę, sól i posiekane w kostkę masło. Wszystkie składniki wymieszać, a następnie zagnieść ciasto. W zależności od konsystencji, albo zwiększyć ilość mąki albo dodać więcej miodu.
    2. Wałkować lekko podsypując mąką na grubość 4 mm i wykrawać foremkami.
    3. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenie.
    3. Piec 8 minut w temperaturze 180 stopni (nie dłużej). Zbyt długie pieczenie doprowadzi do spalenia spodu pierników i będzie wyczuwalna gorycz.

    Czas przygotowania:

    30-60 minut

    Ilość porcji:

    5-6 osób

    Galeria:

    Potrzebne składniki do masy piernikowej.
    Potrzebne składniki do masy piernikowej.
    Potrzebne składniki do lukru.
    Potrzebne składniki do lukru.
    Posypki, które można wykorzystać do dekoracji.
    Posypki, które można wykorzystać do dekoracji.
    Masa piernikowa.
    Masa piernikowa.
    Gotowe pierniki przed włożeniem do piekarnika.
    Gotowe pierniki przed włożeniem do piekarnika.
    Gotowe do spożycia.
    Gotowe do spożycia.
    Przeczytane 3033 razy.