Pasta z awokado
Awokado to owoc zawierający dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie powodują wzrostu cholesterolu. Jest bardzo kaloryczne,ale są to zdrowe kalorie. Ma oryginalny smak i doskonale nadaje się do różnych past. Może posłużyć jako baza do kremu jajecznego lub twarogu. Warto włączyć je do codziennego menu.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Awokado kroimy wzdłuż - delikatnie kręcimy, aby łatwiej odeszło od pestki.
2. Usuwamy pestkę i wydrążamy łyżką miąższ. Nacieramy go pestką.
3. Sprasowany czosnek i sok z cytryny dodajemy do awokado.
4. Masę blendujemy, aby uzyskać gładką konsystencję.
5. Aby pasta z awokado nie zmieniła koloru, wkładamy do niej pestkę.
Spożywamy z chlebem lub dodajemy do pasty jajecznej.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Ilość porcji:
2 osoby