MilenaGotuje.pl

Orkiszowy chleb cebulowy

Domowy chleb z mąki orkiszowej.
Domowy chleb z mąki orkiszowej.

Zdrowa mąka orkiszowa to dobry materiał na wypiek domowego chleba. Idealny na ciepło z chrupiącą skórką i posmakiem prażonej cebulki... rzec by można, że brakuje tylko smalcu i kiszonego ogórka.... ale ma być bardziej FIT! Sam smakuje równie dobrze! Orkisz wzmacnia odporność, wpływa korzystnie przy spadku energii. Pachnie idealnie i ma wyjątkową strukturę.

Składniki:

  • 500 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżeczki soli
  • 7 g suszonych drożdży
  • 2 łyżki oleju
  • 400 ml ciepłej wody
  • Opis przygotowania:

    1. Do mąki wsypujemy sól, suszone drożdże i mieszamy. Dodajemy olej i wodę. Wyrabiamy.
    2. Woda powinna być ciepła, ciasto szybciej wyrośnie.
    3. Formę smarujemy olejem i wykładamy masą chlebową. Odstawiamy w ciepłe miejsce, przykrywając ( do wyrośnięcia).
    4. Wierzch smarujemy mlekiem z jajkiem, by po upieczeniu skórka była chrupiąca, a nie spalona.
    4. Pieczemy 60 minut w 180 stopniach( funkcja góra - dół). Chlebek wyjdzie raczej płaski niż wyrośnięty.
    Smacznego !:)

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria:

    Potrzebne produkty do wypieku chleba.
    Potrzebne produkty do wypieku chleba.
    Połączone składniki.
    Połączone składniki.
    Odkładamy chleb w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
    Odkładamy chleb w ciepłe miejsce, aż do wyrośnięcia.
    Nasz domowy chleb podwoił swoją objętość.
    Nasz domowy chleb podwoił swoją objętość.
    Degustacja.
    Degustacja.
    Przeczytane 846 razy.