Paluchy makowe
Proste i tanie drożdżowe paluchy makowe. Idealna przekąska w ciągu dnia.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Robimy zaczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie.
2. Przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, cukier, olej, sól i jajko. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
3. Ciasto dzielimy na kilka części i formujemy podłużne wałeczki.
4. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
5. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasze wyrośnięte paluchy i pieczemy maksymalnie 20 minut w temperaturze 180 stopni.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób