MilenaGotuje.pl

Paluchy makowe

Drożdżowe paluchy makowe.
Drożdżowe paluchy makowe.

Proste i tanie drożdżowe paluchy makowe. Idealna przekąska w ciągu dnia.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 1/5 szklanki cukru brązowego
  • 1 jajko + 1 jajko do posmarowania paluchów
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 łyżki soli
  • 3 łyżeczki maku
  • Opis przygotowania:

    1. Robimy zaczyn. Kruszymy drożdże, dodajemy łyżkę mąki, łyżkę cukru i 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce i czekamy aż wyrośnie.
    2. Przesiewamy mąkę. Dodajemy wyrośnięte drożdże, resztę ciepłego mleka, cukier, olej, sól i jajko. Mieszamy. Wyrabiamy ciasto, aż będzie gładkie. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    3. Ciasto dzielimy na kilka części i formujemy podłużne wałeczki.
    4. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy makiem.
    5. Zostawiamy do ponownego wyrośnięcia.
    6. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy nasze wyrośnięte paluchy i pieczemy maksymalnie 20 minut w temperaturze 180 stopni.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    5-6 osób

    Galeria:

    Potrzebne składniki na ciasto.
    Potrzebne składniki na ciasto.
    Wyrośnięte ciasto.
    Wyrośnięte ciasto.
    Paluchy przed włożeniem do piekarnika.
    Paluchy przed włożeniem do piekarnika.
    Gotowe do spożycia.
    Gotowe do spożycia.
    Przeczytane 234 razy.