MilenaGotuje.pl

Szaszłyki warzywne z kurczakiem

Upieczone szaszłyczki mięsno - warzywne.
Upieczone szaszłyczki mięsno - warzywne.

Lekka i zdrowa propozycja na smaczny obiad. Pięknie prezentuje się na talerzu, jeszcze lepiej smakuje po upieczeniu. Warzywne szaszłyki polewamy sosem miodowo-musztardowym, któremu potrawa zawdzięcza wyrazisty smak.

Składniki:

Szaszłyki:
  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 3 średnie papryki czerwone
  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie marchewki
  • 1 cebula
  • 10 sztuk średnich pieczarek
  • 1 brokuł
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • patyczki do szaszłyków
Sos miodowo-musztardowy:
  • 3 łyżki musztardy
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 ząbek czosnku
  • pół cytryny
  • kilka kropel limonki
  • sól
  • pieprz

Opis przygotowania:

1. Wszystkie warzywa myjemy pod bieżącą wodą. Obieramy marchewkę i kroimy w grubsze plasterki. Z papryki usuwamy gniazda nasienne i kroimy w większą kostkę. Obieramy cukinię, usuwamy z wnętrza ziarna i kroimy w półokręgi. Brokuł dzielimy na małe różdżki. Cebulę kroimy na cztery części i rozdzielamy.
2. Kurczaka kroimy w kostkę. Całość polewamy oliwą i posypujemy ziołami. Mieszamy. Nadziewamy na patyczki do szaszłyków kolejne warzywa i mięso. Całość wstawiamy do piekarnika na 35 minut (termoobieg) i pieczemy w 180 stopniach.
3. W międzyczasie przygotowujemy sos miodowo - musztardowy. Mieszamy 3 łyżki musztardy francuskiej z 3 łyżkami miodu i 1 łyżką majonezu. Wyciskamy sok z cytryny i limonki i dodajemy do naszego sosu. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i solą. Przeciskamy przez praskę jeden ząbek czosnku i mieszamy z sosem.
4. Upieczone szaszłyki polewamy słodko - kwaśnym sosem. Spożywamy :)!

# papryka - witaminowa rekordzistka, reguluje ciśnienie krwi i przyspiesza spalanie tłuszczu, znakomite źródło witaminy B i C oraz związków mineralnych: wapnia,potasu,żelaza,magnezu; troszczy się o naszą skórę i wzrok.
# cukinia - łagodne warzywo cenione za wysoką wartość dietetyczną, zawiera potas, magnez, witaminę C,K,PP,B1, beta karoten, pozytywnie wpływa na proces trawienia.
# marchew - zawiera całe bogactwo witamin: B1,B2,B6,C,E,H,K,PP i minerałów: magnezu, potasu, fosforu,żelaza,wapnia,miedzi; to również silny przeciwutleniacz mający zdolność naprawy DNA.
# brokuł - wykazuje właściwości antynowotworowe, to skarbnica potasu.
# pieczarki - mają właściwości przeciwnowotworowe, odpornościowe, antybakteryjne i genoprotekcyjne, zawierają dużo witamin m.in z grupy B, ryboflawiny i niacyny, ponadto obniżają poziom złego cholesterolu LDL.
# cebula - bogata w substancje bakteriobójcze i witaminę C, dobra na przeziębienie, poprawia odporność, pod łuskami cebuli kryje się fosfor, magnez, siarka, cynka i krzem.

Czas przygotowania:

30-60 minut

Ilość porcji:

3-4 osób

Galeria:

Potrzebne świeże warzywa.
Potrzebne świeże warzywa.
Pokrojone warzywa w ziołach.
Pokrojone warzywa w ziołach.
Pokrojone warzywa w ziołach.
Pokrojone warzywa w ziołach.
Przed włożeniem do piekarnika.
Przed włożeniem do piekarnika.
Przeczytane 843 razy.