Domowy sok z żurawiny
Z niskiej krzewinki o małych czerwonych owocach można uzyskać wspaniały sok, który zarówno dostarcza nam wielu potrzebnych składników mineralnych jak i powoduje że dodany do napoi gorących, galaretek, sosów uszlachetnia ich smak. Mowa o żurawinie. Jest co najmniej kilka powodów, dla których na stałe powinna zagościć w naszym menu.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Świeżą żurawinę płuczemy. Przebieramy z liści. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut. Żurawina pęka i oddaje sok. Woda zabarwia się na piękny, rubinowy kolor. Robi się coraz rzadsza.
2. Dodajemy miód i kilkanaście kropel soku z cytryny. Przecedzamy. Przelewamy do słoiczków. Czekamy aż wystygnie. Gorący wywar wlany do słoika nie wymaga ponownej pasteryzacji. Dodajemy do herbaty lub spożywamy 2-3 łyżki dziennie by wzmocnić odporność jak również wspomóc nasz układ moczowy.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób