MilenaGotuje.pl

Polędwica z dorsza w towarzystwie frytek z batatów i surówki z czerwonej kapusty

Obiad sztos !
Obiad sztos !

Dorsz dorszowi nierówny, jednakże ta pieczona polędwica z dorsza atlantyckiego w towarzystwie aromatycznych frytek z batatów wypada świetnie i smakuje obłędnie. Gdy mają przyjść goście zaskocz ich tym prostym i wykwintnym daniem ! To nie tylko uczta smaku, ale i wizualny spektakl.

Składniki:

Ryba:
  • 2 kawałki polędwicy z dorsza
  • 1 limonka
  • 1 cytryna
Frytki:
  • 2 średnie bataty
  • sól himalajska
  • pieprz czarny ziarnisty
  • kminek
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
Surówka:
  • 1 marchewka
  • 1 ogórek zielony
  • 0,5 kapusty czerwonej
  • 1 sos czosnkowy
  • 1 łyżka majonezu
  • 2 łyżki wody

Opis przygotowania:

1. Dorsza płuczemy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Wykładamy rybą. Posypujemy przyprawą do ryb, ziołami, solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i limonki. Dodajemy 2 łyżki masła i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, na programie dla ryb przez 30 minut.
2. Obieramy bataty i kroimy w plasterki. Polewamy olejem. Posypujemy solą himalajską (z umiarem), świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Mieszamy. Tak przygotowane bataty, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 17 minut, jeżeli chcemy by były lekko twarde.
3. W międzyczasie przygotowujemy surówkę. Szatkujemy kapustę czerwoną, obranego ogórka zielonego i marchewkę. Mieszamy i doprawiamy.
4. Do proszku czosnkowego firmy Knorr, dodajemy wodę i majonez. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
5. Na talerz wykładamy upieczoną rybkę, obok frytki z batatów i surówkę, którą polewamy sosem czosnkowym.

Bataty są źródłem likopenu. Zawierają witaminy z grupy B,C E, są bogate w beta-karoten i mają niski indeks glikemiczny.
Dorsz - ryba o mięsie idealnym, z niską zawartością tłuszczu i wysoką białka.
Czerwona kapusta - warzywo niskokaloryczne, o sporej zawartości witaminy A,C,B, magnezu, siarki, jodu, żelaza.

Czas przygotowania:

ponad 60 minut

Ilość porcji:

2 osoby

Galeria:

Składniki potrzebne do przygotowania szybkiego i smacznego obiadu.
Składniki potrzebne do przygotowania szybkiego i smacznego obiadu.
Rybka w naczyniu żaroodpornym przed włożeniem do piekarnika.
Rybka w naczyniu żaroodpornym przed włożeniem do piekarnika.
Frytki z batatów.
Frytki z batatów.
Starte składniki na surówkę.
Starte składniki na surówkę.
Przeczytane 2820 razy.