Polędwica z dorsza w towarzystwie frytek z batatów i surówki z czerwonej kapusty
Dorsz dorszowi nierówny, jednakże ta pieczona polędwica z dorsza atlantyckiego w towarzystwie aromatycznych frytek z batatów wypada świetnie i smakuje obłędnie. Gdy mają przyjść goście zaskocz ich tym prostym i wykwintnym daniem ! To nie tylko uczta smaku, ale i wizualny spektakl.
Składniki:
- 2 kawałki polędwicy z dorsza
- 1 limonka
- 1 cytryna
- 2 średnie bataty
- sól himalajska
- pieprz czarny ziarnisty
- kminek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 marchewka
- 1 ogórek zielony
- 0,5 kapusty czerwonej
- 1 sos czosnkowy
- 1 łyżka majonezu
- 2 łyżki wody
Opis przygotowania:
1. Dorsza płuczemy. Naczynie żaroodporne natłuszczamy. Wykładamy rybą. Posypujemy przyprawą do ryb, ziołami, solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i limonki. Dodajemy 2 łyżki masła i pieczemy na najniższym poziomie piekarnika, na programie dla ryb przez 30 minut.
2. Obieramy bataty i kroimy w plasterki. Polewamy olejem. Posypujemy solą himalajską (z umiarem), świeżo zmielonym pieprzem i kminkiem. Mieszamy. Tak przygotowane bataty, pieczemy w naczyniu żaroodpornym przez 17 minut, jeżeli chcemy by były lekko twarde.
3. W międzyczasie przygotowujemy surówkę. Szatkujemy kapustę czerwoną, obranego ogórka zielonego i marchewkę. Mieszamy i doprawiamy.
4. Do proszku czosnkowego firmy Knorr, dodajemy wodę i majonez. Mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
5. Na talerz wykładamy upieczoną rybkę, obok frytki z batatów i surówkę, którą polewamy sosem czosnkowym.
Bataty są źródłem likopenu. Zawierają witaminy z grupy B,C E, są bogate w beta-karoten i mają niski indeks glikemiczny.
Dorsz - ryba o mięsie idealnym, z niską zawartością tłuszczu i wysoką białka.
Czerwona kapusta - warzywo niskokaloryczne, o sporej zawartości witaminy A,C,B, magnezu, siarki, jodu, żelaza.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
2 osoby