Domowa chałwa FIT z sezamu
Zdrowa i sycąca FIT chałwa przygotowana z trzech zdrowych składników: sezamu, miodu i kropli ulubionego aromatu (opcjonalnie).
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Na rozgrzanej patelni poddajemy działaniu wysokiej temperatury nasz sezam. Następnie umieszczamy go w młynku do kawy i mielimy partiami, aż uzyskamy jednolitą i klejącą masę.
2. Po zmieleniu 300 g sezamu, dodajemy cztery łyżki miodu. Mieszamy. Masę dzielimy na dwie części, tylko do jednej dodajemy kakao.
3. Wylepiamy pojemniki, otrzymując chałwę klasyczną (bez dodatków) i chałwę kakaową. Umieszczamy w zamrażalniku na kilka godzin. Po tym czasie przechowujemy w lodówce 24 godziny.
4. Kroimy w małe kawałki i delektujemy się smakiem FIT tureckiego deseru.
# sezam - duża zawartość kwasów tłuszczowym omega 9, źródło miedzi i manganu, wapnia, magnezu, żelaza, witaminy B1, cynku, selenu, błonnika.
# miód - zawiera duże ilości mikroelementów: potasu, chloru, fosforu, magnezu, wapnia, żelaza, manganu, kobaltu, witamin A,B1,B2,B6,B12, kwasu foliowego; ponadto ma działanie antybakteryjne, wzmacnia serce, koi nerwy, należy do grupy naturalnych antybiotyków.
# kakao - źródło wielu witamin, mikroelementów i zdrowych tłuszczów.
Czas przygotowania:
do 30 minut
Ilość porcji:
3-4 osób