Bezunie
Podzielne i cieszące oko beziki idealnie pasują do gorzkiej kawy americano. Słodkie bezowe maleństwa "na raz" uszczęśliwią małych i dużych. Prosty, lecz czasochłonny deser. Godny polecenia. Jeżeli gotujesz z pasją, beza nie będzie dla Ciebie trudna do wykonania.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Jajka w temperaturze pokojowej rozbijamy. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem. Można dodać szczyptę soli, jednakże nie jest to konieczne. Gdy otrzymamy gęstą, sztywną pianę, partiami, stopniowo dodajemy cukier. Proces ten trwa około 20 minut. Cukier rozpuszcza się w ubitych białkach, a tak długotrwałe jego dodawanie pozwoli nam osiągną efekt piany lśniącej, nie zważonej. Na końcu dodajemy sok z cytryny i łyżeczkę mąki, dzięki temu odczujemy podczas konsumpcji, iż nasze beziki nie są takie słodkie, a mąka sprawi, że w środku będą lekko ciągnące.
3. Ubitą bezę przekładamy do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką i wyciskamy na blachę beziki. Piekarnik ustawiamy na 110 stopni ( termoobieg) i pieczemy na drugim poziomie piekarnika przez 2 godziny.
4. Następnie uchylamy drzwiczki i suszymy jeszcze dobre pół godziny.
5. Beziki zamykamy w słoiczku, by były chrupiące i smaczne. Bardzo długo utrzymują świeżość.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób