Tofurnik piernikowy
Nijakie w smaku tofu staje się bardziej twarogowe dzięki cytrynie.Bezglutenowy, wegański sernik świąteczny na piernikowym spodzie.Intensywnie czekoladowy, bogaty w smaku i sycący. Jeżeli jesteś uzależniony od zdrowego stylu życia, opartego na roślinnej ,nieprzetworzonej diecie, i szacunku do środowiska, ten przepis jest właśnie dla Ciebie !:)
Składniki:
- 1 szklanka pestek słonecznika
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 1 łyżka kakao
- 1 banan
- 1 łyżka cynamonu
- 500 g serka tofu
- 400 g mleczka kokosowego (stała część)
- 2 cytryny
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- 3 łyżki cukru z prawdziwej wanilii
- 1 czekolada min. 70% kakao
- 3 płaskie łyżki budyniu
- 1 gorzka czekolada
- 3 łyżki syropu bio
Opis przygotowania:
1. Mielimy na drobne okruszki słonecznik i wiórki kokosowe.
2. Dodajemy kakao, cynamon i zblendowany banan.
3. Mieszamy składniki, masa powinna być plastyczna.
4. Tortownicę o średnicy 21 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy masę i wyrównujemy.
5. Miksujemy tofu.
6. Dodajemy sok i skórkę z dwóch cytryn, cukier, mąkę ziemniaczaną i przyprawę piernikową.
7. W rondelku rozpuszczamy czekoladę ze stałą częścią mleczka kokosowego.
8. Łączymy tofu z czekoladą. Miksujemy.
9. Masę wylewamy na spód kokosowo- słonecznikowy.
10. Pieczemy przez 50 minut w temperaturze 175 stopni.
11. Tofurnik schładzamy w lodówce.
12. Czekoladę rozpuszczamy z syropem i wylewamy na wierzch ciasta. Całość posypujemy wiórkami czekoladowymi.
Serniczek najlepiej smakuje schłodzony.
Bon appétit :) :)
#tofu - twaróg otrzymywany z mleka sojowego, bogaty w białko sojowe, wapń, fosfor,a także fitohormony, łagodzi objawy menopauzy. Należy pamiętać, że nie każdy może spożywać tofu. Szczególną ostrożność powinny zachować osoby mające problemy z tarczycą.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób