MilenaGotuje.pl

Ser panir - indyjski przysmak!

Panir Cheese
Panir Cheese

Potrawa kuchni indyjskiej. Łagodny ser panir można bez trudu samodzielnie wykonać w domu. Podstawą jest mleko, najlepiej surowe, prosto od krowy. Można użyć tłustych mlek sklepowych, ale jest różnica w smaku. Poniższy produkt został zrobiony na bazie mleka spożywczego 3,2%. Polecam zakup mleka krowiego na https://lokalnyrolnik.pl gdyż mlekomaty we Wrocławiu przestały funkcjonować. Mój drogi czytelniku.....albo kochasz panir albo dopiero go pokochasz. NIE MA INNEJ OPCJI :)

Składniki:

  • 2 l mleka najlepiej surowego
  • 3 cytryny
  • Opis przygotowania:

    1. Mleko wlewamy do garnka i gotujemy. Kiedy zacznie się unosić dodajemy wyciśnięty sok z cytryn.
    2. Mieszamy i czekamy aż wytworzą się białe grudki i mleko zetnie się pod wypływem kwasu.
    3. Przelewamy na gazę nasz ser i serwatkę.
    4. Odsączoną masę serową przekładamy do odpowiedniej wielkości pojemnika, którego kształt chcemy mu nadać.
    5. Schładzamy ser w lodówce. Po 3 - 4 godzinach nasz indyjski przysmak jest gotowy do spożycia.

    # serwatka - pełna substancji odżywczych, można jej używać do gotowania zup, sosów, chleba, można w niej gotować ryż, można w niej się kąpać! Uwielbiają ją zwierzęta, zwłaszcza koty!
    #panir ser - złoto samo w sobie, delikatny, rozpływający się w ustach, niedojrzewający. Można go gotować, smażyć, piec, piklować, marynować, konserwować. Przysmakiem Hindusów jest Paneer Masala.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria:

    Potrzebne produkty.
    Potrzebne produkty.
    Proces tworzenia się sera.
    Proces tworzenia się sera.
    "Czysty ser" bez serwatki.
    "Czysty ser" bez serwatki.
    Serwatka.
    Serwatka.
    Ser przed włożeniem do lodówki.
    Ser przed włożeniem do lodówki.
    Gotowy do spożycia.
    Gotowy do spożycia.
    Przeczytane 1392 razy.