Domowa mięta - herbatka ziołowa
Suszona mięta jest niezastąpioną herbatką ziołową w moim domu. Jej charakterystyczny, intensywny aromat, od momentu zaparzenia roznosi się po całym mieszkaniu. Odkąd jestem w posiadaniu kilkunastu metrów kwadratowych ogródka, jego spora część poświęcona jest właśnie na uprawę mięty. Tego lata upały nie odpuszczały co sprzyjało procesowi suszenia ziółka. Mięta jest składnikiem wielu produktów i potraw. Wykorzystywana w deserach, często w towarzystwie czekolady, zielonych koktajli czy świeżo wyciskanych soków. To bogate źródło antyoksydantów, które stymuluje funkcje mózgu ! Przeciwbakteryjna i przeciwzapalna. Stosowana na zaburzenia trawienne.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Na przełomie kwietnia/mają sadzimy mięte w naszym ogródku i czekamy aż się przyjmie i pięknie wyrośnie. Mięta jest na tyle prostym w uprawie ziółkiem, że powiększa swoją objętość od momentu wyrośnięcia - kilkukrotnie.
2. Od sierpnia do września zbieramy miętę i suszymy w przewiewnym, zacienionym miejscu, np. na dworze, pod daszkiem balkonowym.
3. Ususzone zioła pozbawiamy łodyg i kruszymy.
4. Miętę przekładamy do papierowych saszetek lub do opakowań herbatkowych i parzymy kilka minut pod przykryciem delektując się jej smakiem i aromatem każdego dnia.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób