MilenaGotuje.pl

Domowa mięta - herbatka ziołowa

Suszona mięta domowa.
Suszona mięta domowa.

Suszona mięta jest niezastąpioną herbatką ziołową w moim domu. Jej charakterystyczny, intensywny aromat, od momentu zaparzenia roznosi się po całym mieszkaniu. Odkąd jestem w posiadaniu kilkunastu metrów kwadratowych ogródka, jego spora część poświęcona jest właśnie na uprawę mięty. Tego lata upały nie odpuszczały co sprzyjało procesowi suszenia ziółka. Mięta jest składnikiem wielu produktów i potraw. Wykorzystywana w deserach, często w towarzystwie czekolady, zielonych koktajli czy świeżo wyciskanych soków. To bogate źródło antyoksydantów, które stymuluje funkcje mózgu ! Przeciwbakteryjna i przeciwzapalna. Stosowana na zaburzenia trawienne.

Składniki:

  • świeża mięta do suszenia
  • sznurek
  • papierowe opakowania
  • torebki piramidki
  • Opis przygotowania:

    1. Na przełomie kwietnia/mają sadzimy mięte w naszym ogródku i czekamy aż się przyjmie i pięknie wyrośnie. Mięta jest na tyle prostym w uprawie ziółkiem, że powiększa swoją objętość od momentu wyrośnięcia - kilkukrotnie.
    2. Od sierpnia do września zbieramy miętę i suszymy w przewiewnym, zacienionym miejscu, np. na dworze, pod daszkiem balkonowym.
    3. Ususzone zioła pozbawiamy łodyg i kruszymy.
    4. Miętę przekładamy do papierowych saszetek lub do opakowań herbatkowych i parzymy kilka minut pod przykryciem delektując się jej smakiem i aromatem każdego dnia.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    5-6 osób

    Galeria:

    Mięta ogrodowa.
    Mięta ogrodowa.
    Myjemy zebrane zioła działkowe pod bieżącą wodą.
    Myjemy zebrane zioła działkowe pod bieżącą wodą.
    Suszymy zioła na balkonie.
    Suszymy zioła na balkonie.
    Pokruszona, ususzona mięta.
    Pokruszona, ususzona mięta.
    Torebki miętowe.
    Torebki miętowe.
    Pakujemy naszą herbatę miętową.
    Pakujemy naszą herbatę miętową.
    Parzymy miętę.
    Parzymy miętę.
    Przeczytane 403 razy.