Tort malinowy z nutką cappuccino

Delikatny w smaku, szybki torcik cappuccino z orzeźwiającymi, sezonowymi malinami. Słodki od czekolady, aromatyczny od kawy, kwaśny od malin. Idealny na lato.
Składniki:
- paczka biszkoptów
- 100 ml zaparzonej, wystudzonej kawy
- 500 g śmietanki kremówki
- 400 g sera wieluńskiego
- 50 g kawy cappuccino w proszku
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 15 g żelatyny
- 100 ml zimnej wody
- 50 g wiórek czekoladowych
- 400 g malin
- 100 g malin
- 20 g wiórek czekoladowych
Opis przygotowania:
1. 15 g żelatyny mieszamy z wodą i czekamy około 20 minut, aż żelatyna napęcznieje.
2. Tortownicę o średnicy 21-23 cm wykładamy papierem do pieczenie. Kawę zalewamy wrzątkiem i studzimy. Kolejno namaczamy w niej biszkopty i układamy na dnie tortownicy.
3. Ubijamy uprzednio schłodzoną (minimum 12 godzin) śmietankę kremówkę z dodatkiem aromatu z prawdziwej wanilii.
4. Do ubitej śmietanki dodajemy ser biały i kawę cappuccino. Całość mieszamy za pomocą miksera.
5. Na małym ogniu podgrzewamy żelatynę z wodą i czekamy aż się rozpuści, ciągle mieszając.
6. Dodajemy żelatynę do masy i mieszamy - robimy to stopniowo.
7. Od tego momentu nie używamy już miksera. Maliny i wiórki czekoladowe wsypujemy do masy i mieszamy delikatnie szpatułką.
8. Wylewamy masę na kawowe biszkopty, wyrównujemy.
9. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
10. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i malinami po wierzchu i delektujemy się pysznym deserem. Najlepiej smakuje schłodzony ! :)
Czas przygotowania:
do 30 minut
Ilość porcji:
5-6 osób
Galeria:









