Tort malinowy z nutką cappuccino
![Kawałek tortu kawowo - malinowego. Kawałek tortu kawowo - malinowego.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/1110x700/289.jpg)
Delikatny w smaku, szybki torcik cappuccino z orzeźwiającymi, sezonowymi malinami. Słodki od czekolady, aromatyczny od kawy, kwaśny od malin. Idealny na lato.
Składniki:
- paczka biszkoptów
- 100 ml zaparzonej, wystudzonej kawy
- 500 g śmietanki kremówki
- 400 g sera wieluńskiego
- 50 g kawy cappuccino w proszku
- kilka kropel aromatu waniliowego
- 15 g żelatyny
- 100 ml zimnej wody
- 50 g wiórek czekoladowych
- 400 g malin
- 100 g malin
- 20 g wiórek czekoladowych
Opis przygotowania:
1. 15 g żelatyny mieszamy z wodą i czekamy około 20 minut, aż żelatyna napęcznieje.
2. Tortownicę o średnicy 21-23 cm wykładamy papierem do pieczenie. Kawę zalewamy wrzątkiem i studzimy. Kolejno namaczamy w niej biszkopty i układamy na dnie tortownicy.
3. Ubijamy uprzednio schłodzoną (minimum 12 godzin) śmietankę kremówkę z dodatkiem aromatu z prawdziwej wanilii.
4. Do ubitej śmietanki dodajemy ser biały i kawę cappuccino. Całość mieszamy za pomocą miksera.
5. Na małym ogniu podgrzewamy żelatynę z wodą i czekamy aż się rozpuści, ciągle mieszając.
6. Dodajemy żelatynę do masy i mieszamy - robimy to stopniowo.
7. Od tego momentu nie używamy już miksera. Maliny i wiórki czekoladowe wsypujemy do masy i mieszamy delikatnie szpatułką.
8. Wylewamy masę na kawowe biszkopty, wyrównujemy.
9. Wstawiamy do lodówki na minimum 3 godziny.
10. Posypujemy wiórkami czekoladowymi i malinami po wierzchu i delektujemy się pysznym deserem. Najlepiej smakuje schłodzony ! :)
Czas przygotowania:
do 30 minut
Ilość porcji:
5-6 osób
Galeria:
![Produkty na ciasto bez pieczenia. Produkty na ciasto bez pieczenia.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/292.jpg)
![Spód ciasta. Spód ciasta.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/293.jpg)
![Ubita śmietanka i kawa. Ubita śmietanka i kawa.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/294.jpg)
![Proces rozpuszczania żelatyny. Proces rozpuszczania żelatyny.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/295.jpg)
![Masa. Masa.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/296.jpg)
![Wyłożona masa na tortownicy. Wyłożona masa na tortownicy.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/297.jpg)
![Ciasto (prawie) gotowe do spożycia. Ciasto (prawie) gotowe do spożycia.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/298.jpg)
![Ciasto udekorowane malinami i czekoladą. Ciasto udekorowane malinami i czekoladą.](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/299.jpg)
![Torcik ;) Torcik ;)](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/300.jpg)
![Kawałeczek torcika ;) Kawałeczek torcika ;)](https://milenagotuje.pl/static/photo/posts/540x360/301.jpg)