MilenaGotuje.pl

Mazurek wielkanocny

Mazurek wielkanocny.
Mazurek wielkanocny.

Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, jest słodkie, kruche i kaloryczne. Pieczemy je najczęściej w okresie Wielkanocy. Wypiek ten wspaniale komponuje się z bakaliami. Migdałowa baza i krówkowa masa tworzy kompozycję idealną dla największych łasuchów. Prawdziwy nastrój świąteczny poczujesz jeśli sam/a go upieczesz ;)

Składniki:

Ciasto - baza:
  • 50 g zmielonych migdałów
  • 200 g mąki krupczatki
  • 20 g cukru pudru
  • 100 g masła
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
Ciasto - obramowanie:
  • 50 g margaryny
  • 100 g mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 40 g zmielonych migdałów
Masa krówkowa:
  • garść krówek
  • 50 ml mleka 3,2%
  • 25 ml śmietanki kremówki
  • 50 g masła
Dekoracja:
  • garść pestek dyni
  • garść suszonych moreli
  • pisaki do dekoracji

Opis przygotowania:

1. Przesiewamy mąkę krupczatkę, cukier puder i zmielone migdały. Dodajemy żółtka i masło. Delikatnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w ulubionej formie w piekarniku z termoobiegiem przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Do rękawa dekoracyjnego przekładamy masę dekoracyjną. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, mąkę i migdały. Wyciskamy na podpieczony spód ciasta tworząc obramowanie - barierę, przez którą masa krówkowa się nie przedostanie.
3. Zapiekamy raz jeszcze przez 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni.
4. Mieszamy mleko ze śmietanką. Po zagotowaniu dodajemy krówki i mieszamy, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Gdy masa będzie jednolita, przecedzamy przez sito. Po wystygnięciu dodajemy miękkie masło i mieszamy. Przelewamy na kruchy spód naszego mazurka.
5. Dekorujemy bakaliami.

Czas przygotowania:

30-60 minut

Ilość porcji:

3-4 osób

Galeria:

Składniki na ciasto kruche - baza.
Składniki na ciasto kruche - baza.
Składniki na ciasto kruche - obramowanie.
Składniki na ciasto kruche - obramowanie.
Składniki na masę krówkową.
Składniki na masę krówkową.
Składniki potrzebne do dekoracji mazurka.
Składniki potrzebne do dekoracji mazurka.
Mąka, cukier, migdały.
Mąka, cukier, migdały.
Ciasto kruche z masą krówkową.
Ciasto kruche z masą krówkową.
Mazurek wielkanocny - dekoracja.
Mazurek wielkanocny - dekoracja.
Kawałek mazurka wielkanocnego.
Kawałek mazurka wielkanocnego.
Przeczytane 1125 razy.