Mazurek wielkanocny
Mazurek to tradycyjne polskie ciasto, jest słodkie, kruche i kaloryczne. Pieczemy je najczęściej w okresie Wielkanocy. Wypiek ten wspaniale komponuje się z bakaliami. Migdałowa baza i krówkowa masa tworzy kompozycję idealną dla największych łasuchów. Prawdziwy nastrój świąteczny poczujesz jeśli sam/a go upieczesz ;)
Składniki:
- 50 g zmielonych migdałów
- 200 g mąki krupczatki
- 20 g cukru pudru
- 100 g masła
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 50 g margaryny
- 100 g mąki pszennej
- 1 jajko
- 40 g zmielonych migdałów
- garść krówek
- 50 ml mleka 3,2%
- 25 ml śmietanki kremówki
- 50 g masła
- garść pestek dyni
- garść suszonych moreli
- pisaki do dekoracji
Opis przygotowania:
1. Przesiewamy mąkę krupczatkę, cukier puder i zmielone migdały. Dodajemy żółtka i masło. Delikatnie zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na co najmniej 30 minut.
2. Ciasto rozwałkowujemy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w ulubionej formie w piekarniku z termoobiegiem przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
2. Do rękawa dekoracyjnego przekładamy masę dekoracyjną. Margarynę miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy jajka, mąkę i migdały. Wyciskamy na podpieczony spód ciasta tworząc obramowanie - barierę, przez którą masa krówkowa się nie przedostanie.
3. Zapiekamy raz jeszcze przez 15 minut w piekarniku z termoobiegiem w temperaturze 180 stopni.
4. Mieszamy mleko ze śmietanką. Po zagotowaniu dodajemy krówki i mieszamy, aż do całkowitego ich rozpuszczenia. Gdy masa będzie jednolita, przecedzamy przez sito. Po wystygnięciu dodajemy miękkie masło i mieszamy. Przelewamy na kruchy spód naszego mazurka.
5. Dekorujemy bakaliami.
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób