Risotto z kurczakiem i warzywami
Risotto z kurczakiem to danie włoskie, wzbogacone dodatkami według własnych upodobań. Ryż z warzywami jest lekki i zdrowy - idealny pomysł na obiad zimą. Kolorowe danie zachęca wyglądem, zapachem i smakiem - skusi nawet największych niejadków ! NIEBO na talerzu.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Płuczemy ryż i zalewamy go bulionem warzywnym. Na jedną szklankę ryżu potrzebujemy dwóch szklanek bulionu. Gotujemy i zostawiamy pod przykryciem, aż bulion się wchłonie.
2. W międzyczasie oczyszczamy polędwiczki i kroimy je w mniejsze kawałki. Podsmażamy na maśle, przyprawiamy i zalewamy wodą z dodatkiem białego wina. Gotujemy przez 20 minut pod przykryciem, czekając aż większość wody wyparuje.
3. Obieramy marchewkę, pietruszkę, seler, cukinię, paprykę. Kroimy w kawałki,plasterki, talarki i wszystko gotujemy do miękkości.
4. Do ugotowanego ryżu dodajemy ugotowaną zieloną fasolkę i pozostałe warzywa. Składniki te mieszkamy z kukurydzą, fasolą, zielonym groszkiem i kurczakiem z całą zawartością sosu, który się wytworzył podczas jego smażenia.
5. Tak przygotowane danie najlepiej smakuje na ciepło z lampką białego półwytrawnego wina.
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób