Tarta czekoladowa z kremem mascarpone
Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. To rodzaj wypieku na kruchym spodzie. Moja tarta jest czekoladowa - na bazie znanych ciasteczek Oreo. Słodki spód przełamany mniej słodką masą z dodatkiem ulubionych owoców lub płatków gorzkiej czekolady. Idealnie smakuje z gorzką kawą.
Składniki:
- 2 opakowania ciastek Oreo
- 70 g masła
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml śmietanki do ciast i deserów
- ulubiona mieszanka owoców
- płatki gorzkiej czekolady
Opis przygotowania:
1. Miksujemy ciastka Oreo na gładką masę. Roztapiamy masło i dodajemy do ciastek. Całość przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównujemy i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
2. Ubijamy schłodzoną 12 godzin wcześniej, śmietankę. Stopniowo dodajemy do niej serek mascarpone. Nie dodajemy cukru, gdyż spód ciasta ma go aż za dużo:)
3. Gotową masę przekładamy na schłodzony spód. Dekorujemy płatkami gorzkiej czekolady i ulubionymi owocami. Schładzamy i delektujemy się ;)
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób