Domowe Pad Thai z kurczakiem
Aromatyczny obiad w kilka minut ! Pad Thai z kurczakiem - eksplozja smaku i zapachu. Zachwyca wyglądem, smakiem, aromatem. Chrupiące kiełki fasoli mung dodają daniu lekkości. Słodkie, kwaśne i pikantne smaki. Najpopularniejsze danie w Tajlandii może królować na Twoim stole.
Składniki:
- 100 g makaronu ryżowego 5 mm
- 1 pojedyncza pierś z kurczaka
- 1 papryka
- 1 szczypiorek
- kilka suszonych pomidorów
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- 20 dag masła
- kiełki fasoli mung
- 1 limonka
- 5 łyżek soku chili słodkiego
- 8 łyżek sosu rybnego
- kilka orzechów
Opis przygotowania:
1. Do garnka wlewamy wodę i po zagotowaniu wrzucamy makaron ryżowy, który następnie gotujemy przez około 4 minuty.
2. Odcedzamy i schładzamy. Przepłukujemy zimną wodą.
3. Na patelni roztapiamy masło. Dodajemy posiekaną w kostkę cebulę i sprasowany czosnek.
4. Kurczaka kroimy na drobną kosteczkę i dorzucamy do cebuli i czosnku. Posypujemy curry i kurkumą. Smażymy. Dolewamy wody i pod przykryciem gotujemy jeszcze 20 minut, aż woda w większości wyparuje.
5. W międzyczasie kroimy w kosteczkę suszone pomidory, szczypiorek, paprykę. Odcedzamy z wody kiełki fasoli mung.
6. Do kurczaka dodajemy makaron, dwa jajka, pokrojone w kostkę warzywa.
7. Przygotowujemy sos. Wyciskamy sok z limonki, dodajemy do niego sos chili i sos rybny.
8. Mieszamy makaron z warzywami i kurczakiem z sosem na patelni. Na samym końcu wrzucamy kiełki fasoli i szczypiorek.
9. Orzechy rozdrabniamy i posypujemy nimi nasze pyszne tajskie danie.
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
2 osoby