Zupa warzywno - mięsna
Zupa warzywno - mięsna jest bardziej warzywna, niż mięsna. Często określana jako zupa jarzynowa. Podsmażony kurczak idealnie smakuje w towarzystwie warzyw bogatych w witaminy i składniki mineralne. Warzywa jedne z najzdrowszych grup produktów spożywczych, które warto na stałe wkomponować w naszą dietę.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Skrzydełka płuczemy i zalewamy wodą. Gotujemy.
2. Zbieramy szumy i solimy łyżeczką soli himalajskiej.
3. Szatkujemy cebulę i na maśle przysmażamy ją równomiernie, aż się zarumieni.
4. Kurczaka kroimy w kostkę i dodajemy do cebuli. Posypujemy solą, pieprzem, kurkumą i curry. Smażymy.
5. Po krótkim czasie dolewamy wody, zakrywamy pokrywką i gotujemy jeszcze przez kilkanaście minut - do miękkości.
6. W międzyczasie obieramy marchewkę, seler, pietruszkę. Kroimy w ulubione kawałki, talarki. Dodajemy do gotującego się mięsa. Warto wrzucić do wywaru liście laurowe, ziele angielskie, pieprz kolorowy ziarnisty.
7. Ziemniaki obieramy i kroimy w paseczki, a następnie w kosteczkę. Dodajemy do zupy razem z fasolką.
8. Kalafior i brokuł dzielimy na drobne różyczki. Warzywa te dodajemy na samym końcu do zupy, by ich nie rozgotować i podczas spożywania były lekko chrupiące.
9. Podsmażony i ugotowany kurczak wędruje do wywaru.
10. Por, natkę pietruszki i paprykę również dodajemy na samym końcu. Gotujemy jeszcze 15 minut.
11. Gorącą zupę posypujemy świeżo mielonym pieprzem.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób