MilenaGotuje.pl

Orzeszki z masą orzechową

Orzeszki.
Orzeszki.

Pieczenie orzeszków to tradycja świąteczna. Jednakże w moim domu goszczą zawsze wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Kruche ciasto w kształcie orzeszków z ulubionym nadzieniem - u mnie nadzienie orzechowe z dodatkiem kakao. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych lub na patelniach, które wymagają piekarnika gazowego. Idealne zaraz po upieczeniu, w następnych dniach miękną pod wpływem masy.

Składniki:

Ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 kostka miękkiego masła
  • 0,5 cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu
  • 150 ml śmietany
Nadzienie:
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki ciepłego mleka
  • 0,5 cukru wanilinowego
  • 50 dag masła
  • 2 łyżki kakao

Opis przygotowania:

1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie. Zgniatamy, wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy zwartą kulę. Schładzamy w lodówce.
2. Ze schłodzonego ciasta robimy małe kuleczki. Pieczemy w maszynce 4 minuty do uzyskania rumianego koloru.
3. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier wanilinowy, kakao i gotujemy.
4. Mielimy orzechy włoskie.
5. Dodajemy do ciepłego jeszcze mleka, zmielone orzechy. Czekamy aż masę spęcznieje i wystygnie.
6. Roztapiamy masło i dodajemy do schłodzonej masy. Mieszamy.
7. Orzeszki należy nadziać masą i łączyć w pary. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !:)

Czas przygotowania:

30-60 minut

Ilość porcji:

3-4 osób

Galeria:

Składniki na ciasto.
Składniki na ciasto.
Składniki na masę.
Składniki na masę.
Maszyna do robienia połówek orzeszków.
Maszyna do robienia połówek orzeszków.
Maszynka na 12 orzeszków ( 24 połówki).
Maszynka na 12 orzeszków ( 24 połówki).
Ciasto.
Ciasto.
Drobne kuleczki.
Drobne kuleczki.
Upieczone połówki orzeszków.
Upieczone połówki orzeszków.
Porcja orzeszków.
Porcja orzeszków.
Masa orzechowa.
Masa orzechowa.
Gotowe do spożycia.
Gotowe do spożycia.
Przeczytane 1415 razy.