Orzeszki z masą orzechową
Pieczenie orzeszków to tradycja świąteczna. Jednakże w moim domu goszczą zawsze wtedy, gdy mamy na nie ochotę. Kruche ciasto w kształcie orzeszków z ulubionym nadzieniem - u mnie nadzienie orzechowe z dodatkiem kakao. Można je piec w specjalnych maszynkach elektrycznych lub na patelniach, które wymagają piekarnika gazowego. Idealne zaraz po upieczeniu, w następnych dniach miękną pod wpływem masy.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 kostka miękkiego masła
- 0,5 cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka proszku do pieczenia
- 1 łyżka octu
- 150 ml śmietany
- 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
- 0,5 szklanki ciepłego mleka
- 0,5 cukru wanilinowego
- 50 dag masła
- 2 łyżki kakao
Opis przygotowania:
1. Wszystkie składniki na ciasto umieścić w misie. Zgniatamy, wyrabiamy ciasto, aż uzyskamy zwartą kulę. Schładzamy w lodówce.
2. Ze schłodzonego ciasta robimy małe kuleczki. Pieczemy w maszynce 4 minuty do uzyskania rumianego koloru.
3. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy cukier wanilinowy, kakao i gotujemy.
4. Mielimy orzechy włoskie.
5. Dodajemy do ciepłego jeszcze mleka, zmielone orzechy. Czekamy aż masę spęcznieje i wystygnie.
6. Roztapiamy masło i dodajemy do schłodzonej masy. Mieszamy.
7. Orzeszki należy nadziać masą i łączyć w pary. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego !:)
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób