Makowiec zawijaniec
Długo zachowujący świeżość makowiec zawijaniec, popisowy numer, który zawsze Wam się uda. Tradycja na Boże Narodzenie.
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 25 g świeżych drożdży
- 150 ml ciepłego mleka
- 120 g masła
- kilka łyżek cukru wanilinowego
- 6 żółtek
- 500 g gotowej masy makowej
- 6 białek jaj
- sok z cytryn
- cukier puder
Opis przygotowania:
1. Ze świeżych drożdży robimy rozczyn.
2. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki. Masło, żółtka jaj, cukier i mleko dodajemy do ciasta i wyrabiamy.
3. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Gotową masę makową łączymy z ubitymi białkami jaj. Dodajemy rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie.
5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe musimy rozwałkować na kształt prostokątnego placka. Nakładamy na nie masę makową, zostawiając około 2 cm od brzegów. Zwijamy jak roladę. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
6. Makowiec zawijamy w papier, zachowując margines swobody. Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Oczekujemy, że nasz makowiec frywolnie pęknie podczas pieczenia. Jeżeli chcemy mieć roladę makową jednolitą, zwartą, przed pieczeniem zawijamy ciasno bardzo ciasno w papier.
7. Ciepłe ciasto polewamy lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób