MilenaGotuje.pl

Makowiec zawijaniec

Makowiec.
Makowiec.

Długo zachowujący świeżość makowiec zawijaniec, popisowy numer, który zawsze Wam się uda. Tradycja na Boże Narodzenie.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:
  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 150 ml ciepłego mleka
  • 120 g masła
  • kilka łyżek cukru wanilinowego
  • 6 żółtek
Masa:
  • 500 g gotowej masy makowej
  • 6 białek jaj
Lukier:
  • sok z cytryn
  • cukier puder

Opis przygotowania:

1. Ze świeżych drożdży robimy rozczyn.
2. Wyrośnięte drożdże dodajemy do mąki. Masło, żółtka jaj, cukier i mleko dodajemy do ciasta i wyrabiamy.
3. Odstawiamy do wyrośnięcia.
4. Gotową masę makową łączymy z ubitymi białkami jaj. Dodajemy rodzynki, żurawinę, orzechy włoskie.
5. Wyrośnięte ciasto drożdżowe musimy rozwałkować na kształt prostokątnego placka. Nakładamy na nie masę makową, zostawiając około 2 cm od brzegów. Zwijamy jak roladę. Odkładamy do ponownego wyrośnięcia.
6. Makowiec zawijamy w papier, zachowując margines swobody. Pieczemy w piekarniku przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. Oczekujemy, że nasz makowiec frywolnie pęknie podczas pieczenia. Jeżeli chcemy mieć roladę makową jednolitą, zwartą, przed pieczeniem zawijamy ciasno bardzo ciasno w papier.
7. Ciepłe ciasto polewamy lukrem na bazie cukru pudru i soku z cytryny.

Czas przygotowania:

ponad 60 minut

Ilość porcji:

5-6 osób

Galeria:

Składniki na ciasto i na masę makową.
Składniki na ciasto i na masę makową.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe.
Rozwałkowana warstwa ciasta drożdżowego z masą makową posypana rodzynkami, żurawiną i orzechami włoskimi.
Rozwałkowana warstwa ciasta drożdżowego z masą makową posypana rodzynkami, żurawiną i orzechami włoskimi.
Przeczytane 1142 razy.