MilenaGotuje.pl

Muffinki czekoladowe

Czekoladowe babeczki muffinki.
Czekoladowe babeczki muffinki.

Chrupiące, czekoladowe, sycące... tak to one - muffiny z czekoladą na mące krupczatce! Te ciastka w kształcie wysokiej babeczki można serwować z różnymi dodatkami. Połączenie kawy, czekolady i kakao to połączenie idealne do gorzkiej kawy poobiedniej :)

Składniki:

  • 100 g masła
  • 200 g mąki krupczatki
  • 100 g czekolady
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 jajka
  • 120 ml mleka
  • Opis przygotowania:

    1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni ( termoobieg+dół). Papilotki do babeczek natłuszczamy.
    2. Masło roztapiamy i studzimy. Czekoladę kroimy na mniejsze kawałki.
    3. Mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao, kawę i cukier wanilinowy.
    4. Jajka miksujemy z mlekiem.
    5. Do sypkich składników dodajemy składniki mokre: jajka, mleko i masło, czekoladę. Mieszamy.
    6. Papilotki wykładamy masą. Pieczemy przez 25 minut. Studzimy przy otwartych drzwiczkach.
    7. Babeczki są kruche w środku i chrupiące na zewnątrz. Czekolada rozpływa się w ustach. Następnego dnia smakują jeszcze lepiej. Nie starzeją się szybko.
    Smacznego!:)

    Czas przygotowania:

    do 30 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria:

    Potrzebne składniki na babeczki muffinki.
    Potrzebne składniki na babeczki muffinki.
    Upieczone babeczki polane czekoladą. Jeszcze bardziej czekoladowe ...
    Upieczone babeczki polane czekoladą. Jeszcze bardziej czekoladowe ...
    Przeczytane 1827 razy.