MilenaGotuje.pl

Big Burger z mięsem z indyka

Domowy burger z mięsa z indyka.
Domowy burger z mięsa z indyka.

Soczyste burgery z mięsa z indyka na słodko i słono, z karmelizowaną gruszką i serem pleśniowym. Całość zwieńczona sadzonym jajem, z dodatkiem przypraw, ogórka, papryki, cebulki i sosu musztardowo - majonezowo - miodowego.

Składniki:

Składniki na kotlety:
  • 10 dag mięsa mielonego z indyka
  • 1 jajko
  • 7-8 łyżek bułki tartej
  • sól
  • pieprz
  • przyprawa do mięsa z indyka
  • 1 natka pietruszki
  • 5 średnich pieczarek
  • 1 mniejsza cebulka
Składniki na burgery:
  • 2 bułki z sezamem
  • 2 jajka
  • 1 gruszka
  • 1 cebulka
  • garść sałaty karbowanej
  • 2 plastry papryki czerwonej
  • 1 ogórek konserwowy
  • 4 plastry sera pleśniowego
  • 2 plastry sera żółtego
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz
  • ketchup
  • majonez
  • musztarda
  • ziarna słonecznika
  • ziarna dyni

Opis przygotowania:

1.Mielone mięso z indyka przełożyć do miski. Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do mięsa. Dodać jedno jajko i bułkę tartą. Na rozgrzanej patelni zeszklić na maśle pokrojoną w kostkę cebulkę i pieczarki. Dodać do mięsa. Poszatkować natkę pietruszki. Wymieszać. Uformować owalne kotlety i usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
2. Na suchą patelnie wysypać cukier, polać sokiem z cytryny, dodać miód. Poczekać, aż zacznie tworzyć się karmel. Dodać plastry gruszki. Smażyć z karmelem kilka minut.
3. Bułki przekroić na pół. Każdą posmarować ketchupem i sosem powstałym z wymieszania musztardy, majonezu i miodu. Ułożyć liście sałaty na jednej połowie bułki. Następnie plaster sera żółtego, mięso z indyka, paprykę, cebulkę, ogórka, karmelizowaną gruszkę, plaster sera pleśniowego i sera żółtego, a na wierzch jajko sadzone. Posypać ziarnami słonecznika i dyni. Zamknąć bułkę jej drugą połową.
4. Wbić patyczek do szaszłyka, by trzymał w pionie nasze burgery. Włożyć do piekarnika na 6 minut na 150 stopni ( termoobieg). Delektować się.

Smacznego!:)

# mięso z indyka - chude mięso bogate w związki mineralne i witaminy, niskokaloryczne, sycące, źródło niacyny, selenu,witamin B6,B12,cynku.
# sałata karbowana - bogactwo soli mineralnych, witamin: B1,B2,C,E i najbogatsze źródło kwasu foliowego.
# natka pietruszki - łagodzi nerwobóle, działa moczopędnie, pomaga w leczeniu kamicy, obfituje w kwas foliowy, sole mineralne, fosfor, cynk, miedź i mangan.
# ser pleśniowy - zdrowy przysmak, bogate źródło witaminy A,B2,D,E,K, potasu i sodu.

Czas przygotowania:

30-60 minut

Ilość porcji:

2 osoby

Galeria:

Składniki na burgery.
Składniki na burgery.
Wygląd bułek przed włożeniem do piekarnika.
Wygląd bułek przed włożeniem do piekarnika.
Przeczytane 2005 razy.