MilenaGotuje.pl

Bezglutenowe deserki tiramisu

Deserki tiramisu.
Deserki tiramisu.

Deserki tiramisu to delikatny, włoski przysmak o kremowej konsystencji. Jajeczno - serowy krem przekładamy biszkoptami nasączonymi w kawie z dodatkiem ulubionego trunku. Posypujemy kakao i migdałami. Delektujemy się, gdy deser się schłodzi:)

Składniki:

  • 0,5 szklanki zaparzonej kawy
  • 1/4 szklanki likieru
  • 5 żółtek jaj
  • 250 g serka mascarpone
  • 4 łyżki cukru
  • paczka biszkoptów
  • gorzkie kakao
  • garść migdałów
  • Opis przygotowania:

    1. Parzymy kawę i mieszamy ją z likierem. Czekamy aż wystygnie.
    2. Żółtka ubijamy z cukrem w głębokiej, suchej misce przez co najmniej 4 minuty.
    3. Osobno ubijamy zimny serek mascarpone przez kilka minut.
    4. Łączymy żółtka z serkiem i mieszamy.
    5. W pucharkach, pojemniczkach, szklankach układamy warstwę biszkoptów zamoczonych w kawie i likierze, posypujemy kakao, nakładamy masę i znów biszkopty, kakao, masę.
    6. Całość jeszcze raz posypujemy kakao i dekorujemy płatkami migdałów.
    7. Schładzamy w lodówce co najmniej 3 godziny.

    Czas przygotowania:

    do 30 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria:

    Potrzebne składniki.
    Potrzebne składniki.
    Masa serowo - jajeczna.
    Masa serowo - jajeczna.
    Gotowe do spożycia.
    Gotowe do spożycia.
    Przeczytane 1143 razy.