Sernik oreo z nutką pomarańczy
Spód - przepyszne ciastka Oreo. Wnętrze - aksamitny ser w połączeniu ze śmietanką i prawdziwą wanilią. Wierzch - gorzka czekoladą z pomarańczą.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Ciastka wrzucamy do malaksera i mielimy. Masło roztapiamy i łączymy z ciasteczkami, aż powstanie masa o konsystencji mokrego piasku.
2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową wykładamy na spód i wyrównujemy.
3. Jajka (w temperaturze pokojowej) miksujemy z cukrem uzyskując puszystą masę. Dodajemy ser wymieszany z 250 ml śmietanki kremówki, mąką, budyniem i wanilią. Nie miksujemy zbyt długo, aby nie napowietrzać masy serowej. Wylewamy na spód i wyrównujemy. W masę wciskamy ciasteczka Oreo, tak aby w całości zatopiły się w serze.
4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni funkcja góra-dół przez 60 minut. Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
5. W rondelku roztapiamy czekoladę. Mieszamy ją ze 150 ml śmietanki kremówki i sokiem z wyciśniętej pomarańczy. Wylewamy na wierzch sernika. Posypujemy startą skórką naszego cytrusa i chłodzimy w lodówce przez 12 godzin.
6. Gotowy sernik jest najlepszy następnego dnia. Najlepiej podawać na zimno.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób