MilenaGotuje.pl

Faszerowana pierś z kurczaka

Faszerowana pierś z kurczaka po upieczeniu.
Faszerowana pierś z kurczaka po upieczeniu.

Pojedyncza pierś z kurczaka faszerowana mozzarellą, pomidorem i szpinakiem we włoskim stylu, zapieczona w naczyniu żaroodpornym w towarzystwie sosu jogurtowego z dodatkiem przypraw i ziół.

Składniki:

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 średni pomidor
  • 1 kulka sera mozzarella
  • 10 liści szpinaku
  • 4 liście bazylii
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 małe kubeczki jogurtu naturalnego
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • Opis przygotowania:

    1. Pierś z kurczaka oczyścić i naciąć w kilku miejscach. Pomidora sparzyć i pokroić w plasterki. Mozzarellę odsączyć z zalewy i pokroić w mniejsze kawałki. Szpinak i bazylię umyć.
    2. Do każdej kieszonki kurczaka włożyć ser,pomidor,szpinak. Udekorować liściem bazylii.
    3. Całość zalać jogurtem naturalnym wymieszanym z ziołami i wcześniej sprasowanym czosnkiem.
    4. Zapiekać w naczyniu żaroodpornym przez 45 minut w 180 stopniach funkcja góra-dół w piekarniku.
    5. Kurczak wychodzi soczysty, mięciutki i aromatyczny.

    Czas przygotowania:

    30-60 minut

    Ilość porcji:

    2 osoby

    Galeria:

    Potrzebne produkty.
    Potrzebne produkty.
    Kurczak z dodatkiem sera mozzarella, szpinaku i pomidorów.
    Kurczak z dodatkiem sera mozzarella, szpinaku i pomidorów.
    Kurczak w sosie jogurtowym.
    Kurczak w sosie jogurtowym.
    Kurczak wyjęty z piekarnika.
    Kurczak wyjęty z piekarnika.
    Przeczytane 986 razy.