Beza z serkiem mascarpone i granatem
Białka jajek kurzych i cukier - główne składniki pysznego deseru jakim jest beza. Każdy ją lubi, jednakże pozwalamy sobie na nią, tylko wtedy gdy złapie nas chandra, bowiem beza jest niezwykle kaloryczna, ale jej smak rekompensuje wyrzuty sumienia z ilości zjedzonych kawałków. Niestety, aby beza nam się udała nie możemy oszczędzać na cukrze, to główny składnik, który nada jej aksamitnego wyglądu i zwartej konsystencji.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Jajka w temperaturze pokojowej rozbijamy. Oddzielamy żółtka od białek.
2. Białka ubijamy mikserem. Można dodać szczyptę soli, jednakże nie jest to konieczne. Gdy otrzymamy gęstą, sztywną pianę, partiami, stopniowo dodajemy cukier. Proces ten trwa około 20 minut. Cukier rozpuszcza się w ubitych białkach, a tak długotrwałe jego dodawanie pozwoli nam osiągną efekt piany lśniącej, nie zważonej. Na końcu dodajemy sok z cytryny i łyżeczkę mąki, dzięki temu odczujemy podczas konsumpcji, iż nasza beza nie jest taka słodka, a mąka sprawi, że w środku beza będzie lekko ciągnąca.
3. Ubitą bezę wykładamy na papier do pieczenie, gdzie wcześniej rysujemy okrąg średnicy 23 cm. Piekarnik ustawiamy na 110 stopni ( termoobieg) i pieczemy na drugim poziomie piekarnika przez 2,5 godziny.
4. Następnie uchylamy drzwiczki i suszy jeszcze dobre pół godziny.
5. Do naczynia wlewamy śmietankę 36% i ubijamy na sztywno. Dodajemy partiami serek mascarpone. Dekorujemy naszą bezę. Posypujemy owocem granatu.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób