Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami
Pyszna, zdrowa i kolorowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami, papryką, kukurydzą, brokułem, serem i aromatycznymi przyprawami.
Składniki:
Opis przygotowania:
1. Makaron gotujemy al dente. Stanowi on dolną warstwę zapiekanki, którą układamy w naczyniu żaroodpornym.
2. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i smażymy na małej ilości masła doprawiając przyprawą do kurczaka na złocisty kolor. Kurczak stanowi drugą warstwę naszej zapiekanki. Całość posypujemy startym serem żółtym.
3. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do naczynia.
4. Paprykę czerwoną kroimy w kwadraciki i układamy na pieczarkach razem z kukurydzą. Ser pleśniowy dzielimy na kilka kawałków i wrzucamy do zapiekanki, podczas pieczenia ładnie się rozpuści i nada słony smak naszemu daniu.
5. W osolonej wodzie gotujemy brokuł,a jego różdżki wrzucamy do naszej zapiekanki. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i układamy dookoła naczynia.
6. Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, startym serem żółtym i ziołami prowansalskimi.
Czas przygotowania:
30-60 minut
Ilość porcji:
5-6 osób