Zapiekanka makaronowa z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka makaronowa.

Pyszna, zdrowa i kolorowa zapiekanka makaronowa z kurczakiem, pieczarkami, papryką, kukurydzą, brokułem, serem i aromatycznymi przyprawami.

Składniki:

  • 200 g makaronu ciemnego rurki
  • 1 większa pierś z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 cebula
  • 10 większych pieczarek
  • 1 marchew
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 brokuł
  • pół pęczka natki pietruszki
  • 15 dag sera żółtego
  • 1 ser pleśniowy Lazur
  • 2 ząbki czosnku
  • sól,
  • pieprz ziołowy
  • zioła prowansalskie
  • Opis przygotowania:

    1. Makaron gotujemy al dente. Stanowi on dolną warstwę zapiekanki, którą układamy w naczyniu żaroodpornym.
    2. Pierś z kurczaka kroimy w paseczki i smażymy na małej ilości masła doprawiając przyprawą do kurczaka na złocisty kolor. Kurczak stanowi drugą warstwę naszej zapiekanki. Całość posypujemy startym serem żółtym.
    3. Cebulę kroimy w piórka, a pieczarki w plasterki. Podsmażamy na patelni i wrzucamy do naczynia.
    4. Paprykę czerwoną kroimy w kwadraciki i układamy na pieczarkach razem z kukurydzą. Ser pleśniowy dzielimy na kilka kawałków i wrzucamy do zapiekanki, podczas pieczenia ładnie się rozpuści i nada słony smak naszemu daniu.
    5. W osolonej wodzie gotujemy brokuł,a jego różdżki wrzucamy do naszej zapiekanki. Marchewkę obieramy, kroimy w plasterki i układamy dookoła naczynia.
    6. Całość posypujemy poszatkowaną natką pietruszki, startym serem żółtym i ziołami prowansalskimi.

    Czas przygotowania:

    30-60 minut

    Ilość porcji:

    5-6 osób

    Galeria: