Chleb czosnkowo - koperkowy

Chlebek czosnkowo - koperkowy.

Aromatyczny chleb z dodatkiem sprasowanego czosnku i posiekanego koperku. Nie potrzebujemy noża, by spróbować jego świetnego smaku, odrywamy kawałek po kawałku i delektujemy się jego nieziemskim smakiem.

Składniki:

Ciasto:
  • 3 szklanki mąki pszennej drożdżowej
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej
  • 2 szklanki ciepłej wody
  • 30 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soli
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
Masło czosnkowo - koperkowe:
  • 50 g masła
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 garście świeżego koperku
  • 1 łyżeczka soli

Opis przygotowania:

1. Drożdże rozpuszczamy w wodzie, dodajemy cukier i szczyptę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10 minut, aż urosną.
2. Do mieszaniny dodajemy mąkę, sól, oliwę i całość zagniatamy do powstania elastycznej kuli.
3. Odstawiamy pod przykryciem na co najmniej godzinę.
4. Zabieramy się za przygotowania masła czosnkowego. Przez praskę przepuszczamy ząbki czosnku. Koperek siekamy. Całość rozcieramy z masłem i solą.
5. Ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy na kształt prostokąta. Smarujemy masłem czosnkowym na całej długości.
6. Ciasto kroimy poziomo w pasy,a następnie każdy pas dzielimy na kwadraty. Kwadraty nakładamy na siebie, jeden na drugim i układamy prostopadle do wysmarowanej oliwą formie. Przykrywamy ściereczką i odkładamy jeszcze na pół godziny na podrośnięcie.
7. Po tym czasie chlebek smarujemy z wierzchu łyżką oliwy, wkładamy do nagrzanego wcześniej piekarnika(funkcja góra - dół) na 180 stopni i pieczemy 40 minut.

Czas przygotowania:

ponad 60 minut

Ilość porcji:

3-4 osób

Galeria: