Cannelloni z ricottą i szpinakiem

Marynowany makaron w sosie pomidorowym.

Włoski smaczny obiad - makaron nadziewany szpinakiem i ricottą w towarzystwie pomidorów. Lekki, wykwintny i czasochłonny - ale jedzenie warto celebrować... zatem do dzieła ! :)

Składniki:

  • 1 opakowanie makaronu Cannelloni
  • 250 g mrożonego szpinaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 puszka pomidorów bez skórki
  • garść suszonych pomidorów
  • 250 g sera ricotta
  • 20 dag masła
  • czarnuszka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • bazylia
  • opcjonalnie: tarta mozzarella
  • Opis przygotowania:

    1. Cannelloni gotujemy al dente.
    2. Szpinak podsmażamy na maśle z dodatkiem sprasowanego czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Wrzucamy pokrojone suszone pomidory. Odstawiamy do ostygnięcia.
    3. W międzyczasie łączymy ser ricotta z mozzarellą i czarnuszką.
    3. Dokładnie łączymy wszystkie składniki i odstawiamy masę szpinakowo - serową.
    4. Do naczynia żaroodpornego wlewamy wcześniej podgrzaną na maśle cebulkę z pomidorami. Układamy na nich makaron nafaszerowany szpinakiem z ricottą. Doprawiamy do smaku wedle uznania.
    5. Całość wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut. Wierzch można posypać tarta mozzarellą.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    3-4 osób

    Galeria: