Brukselka w bułce tartej

Brukselki w bułce tartej.

Brukselka ma kontrowersyjny zapach. Aby pozbyć się lekkiej goryczki warto ją przed gotowaniem, zamrozić. Ta mała kapustka ma sporo wartości odżywczych. Pozbądź się brukselkowej traumy i przyrządź ją jako przekąskę do domowego obiadu ;)

Składniki:

  • 400 g brukselki
  • pół szklanki bułki tartej
  • 50 g masła
  • 1 ząbek czosnku
  • sól,
  • pieprz
  • Opis przygotowania:

    1. Pozbawiamy nasze brukselki niektórych zewnętrznych liści, aby zostały tylko najlepsze części tejże kapustki.
    2. Niska temperatura zabija gorycz brukselki, dlatego po umyciu kapustek wstawiamy je na godzinę do zamrażarki.
    3. Gotujemy maksymalnie 10 minut, aby brukselka nie rozgotowała się. Chcemy, aby była al dente.
    4. Ugotowaną kapustkę odcedzamy.
    5. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy sprasowany czosnek i bułkę tartą.
    6. Smażymy brukselki w maśle i bułce, przyprawiamy solą i pieprzem.
    7. Delektujemy się nimi w całości lub kroimy je na połówki.

    Czas przygotowania:

    do 30 minut

    Ilość porcji:

    2 osoby

    Galeria: