Mini serniczki z malinami

Sernik z malinkami.

Smaczne i proste w przygotowaniu serniczki z malinkami. Idealnie pasują na deser - słodki, waniliowy ser przełamany lekko kwaskowatym musem malinowym. Małe i skromne zachwycą Was i Waszych gości.

Składniki:

Ciasto kruche:
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki kakao
  • 100 g margaryny lub masła
  • 50 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka śmietany
Masa serowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • 400 g sera wieluńskiego "Mój ulubiony"
  • 2 jajka
  • skórka z jednej cytryny
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • garść rodzynek
Polewa - mus malinowy:
  • sorbet malinowy
  • łyżka mąki ziemniaczanej

Opis przygotowania:

1. Zagniatamy ciasto kruche ręcznie. Zimne masło lub margarynę kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy krótko, aby ciasto po upieczeniu nie było zbyt twarde. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
2. Dno foremek wypełniamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.
3. W międzyczasie łączymy składniki masy serowej. Kolejność dowolna. Miksujemy. Dodajemy sparzone rodzynki oprószone mąką i startą skórkę z cytryny, wylewamy na spód ciasta i pieczemy 35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
4. Po upieczeniu i wystudzeniu zajmujemy się przygotowaniem musu malinowego. Rozgrzewamy na patelni zmiksowane maliny i dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wylewamy na masę serową.
5. Serniczki schładzamy w lodówce.

Czas przygotowania:

ponad 60 minut

Ilość porcji:

3-4 osób

Galeria: