Mini serniczki z malinami
Smaczne i proste w przygotowaniu serniczki z malinkami. Idealnie pasują na deser - słodki, waniliowy ser przełamany lekko kwaskowatym musem malinowym. Małe i skromne zachwycą Was i Waszych gości.
Składniki:
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 1/3 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki kakao
- 100 g margaryny lub masła
- 50 g cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 2 żółtka
- 1 łyżka śmietany
- 250 g serka mascarpone
- 400 g sera wieluńskiego "Mój ulubiony"
- 2 jajka
- skórka z jednej cytryny
- 2 łyżki budyniu waniliowego
- garść rodzynek
- sorbet malinowy
- łyżka mąki ziemniaczanej
Opis przygotowania:
1. Zagniatamy ciasto kruche ręcznie. Zimne masło lub margarynę kroimy w kostkę i łączymy z pozostałymi składnikami. Wyrabiamy krótko, aby ciasto po upieczeniu nie było zbyt twarde. Schładzamy w lodówce przez co najmniej 30 minut.
2. Dno foremek wypełniamy ciastem. Nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach.
3. W międzyczasie łączymy składniki masy serowej. Kolejność dowolna. Miksujemy. Dodajemy sparzone rodzynki oprószone mąką i startą skórkę z cytryny, wylewamy na spód ciasta i pieczemy 35 minut w 180 stopniach z termoobiegiem.
4. Po upieczeniu i wystudzeniu zajmujemy się przygotowaniem musu malinowego. Rozgrzewamy na patelni zmiksowane maliny i dodajemy łyżkę mąki ziemniaczanej. Wylewamy na masę serową.
5. Serniczki schładzamy w lodówce.
Czas przygotowania:
ponad 60 minut
Ilość porcji:
3-4 osób