Domowy sok z żurawiny

Sok z żurawiny.

Z niskiej krzewinki o małych czerwonych owocach można uzyskać wspaniały sok, który zarówno dostarcza nam wielu potrzebnych składników mineralnych jak i powoduje że dodany do napoi gorących, galaretek, sosów uszlachetnia ich smak. Mowa o żurawinie. Jest co najmniej kilka powodów, dla których na stałe powinna zagościć w naszym menu.

Składniki:

  • 0,5 kg żurawiny
  • 3 łyżki miodu
  • sok z cytryny
  • 0,5 litra wody
  • Opis przygotowania:

    1. Świeżą żurawinę płuczemy. Przebieramy z liści. Wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 45 minut. Żurawina pęka i oddaje sok. Woda zabarwia się na piękny, rubinowy kolor. Robi się coraz rzadsza.
    2. Dodajemy miód i kilkanaście kropel soku z cytryny. Przecedzamy. Przelewamy do słoiczków. Czekamy aż wystygnie. Gorący wywar wlany do słoika nie wymaga ponownej pasteryzacji. Dodajemy do herbaty lub spożywamy 2-3 łyżki dziennie by wzmocnić odporność jak również wspomóc nasz układ moczowy.

    Czas przygotowania:

    ponad 60 minut

    Ilość porcji:

    5-6 osób

    Galeria: