Pasta z awokado

Pasta z awokado.

Awokado to owoc zawierający dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, które nie powodują wzrostu cholesterolu. Jest bardzo kaloryczne,ale są to zdrowe kalorie. Ma oryginalny smak i doskonale nadaje się do różnych past. Może posłużyć jako baza do kremu jajecznego lub twarogu. Warto włączyć je do codziennego menu.

Składniki:

  • 1 awokado
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • Opis przygotowania:

    1. Awokado kroimy wzdłuż - delikatnie kręcimy, aby łatwiej odeszło od pestki.
    2. Usuwamy pestkę i wydrążamy łyżką miąższ. Nacieramy go pestką.
    3. Sprasowany czosnek i sok z cytryny dodajemy do awokado.
    4. Masę blendujemy, aby uzyskać gładką konsystencję.
    5. Aby pasta z awokado nie zmieniła koloru, wkładamy do niej pestkę.

    Spożywamy z chlebem lub dodajemy do pasty jajecznej.

    Czas przygotowania:

    do 30 minut

    Ilość porcji:

    2 osoby

    Galeria: