Tarta czekoladowa z kremem mascarpone

Tarta czekoladowa z serkiem mascarpone.

Tarta to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni francuskiej. To rodzaj wypieku na kruchym spodzie. Moja tarta jest czekoladowa - na bazie znanych ciasteczek Oreo. Słodki spód przełamany mniej słodką masą z dodatkiem ulubionych owoców lub płatków gorzkiej czekolady. Idealnie smakuje z gorzką kawą.

Składniki:

Spód:
  • 2 opakowania ciastek Oreo
  • 70 g masła
Krem:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml śmietanki do ciast i deserów
Wierzch:
  • ulubiona mieszanka owoców
  • płatki gorzkiej czekolady

Opis przygotowania:

1. Miksujemy ciastka Oreo na gładką masę. Roztapiamy masło i dodajemy do ciastek. Całość przekładamy na dno formy wyłożonej papierem do pieczenia . Wyrównujemy i schładzamy w lodówce przez minimum 30 minut.
2. Ubijamy schłodzoną 12 godzin wcześniej, śmietankę. Stopniowo dodajemy do niej serek mascarpone. Nie dodajemy cukru, gdyż spód ciasta ma go aż za dużo:)
3. Gotową masę przekładamy na schłodzony spód. Dekorujemy płatkami gorzkiej czekolady i ulubionymi owocami. Schładzamy i delektujemy się ;)

Czas przygotowania:

30-60 minut

Ilość porcji:

5-6 osób

Galeria: