Quinoa ze szpinakiem i kurczakiem

Quinoa ze szpinakiem i kurczakiem.

Quinoa to komosa ryżowa lub ryż peruwiański - bogate źródło pełnowartościowego białka i zdrowych kwasów tłuszczowych; przekąska posiadająca niezbędne dla organizmu mikro i makroelementy, zawiera saponiny i flawonoidy. Występuje w różnych wersjach kolorystycznych - białej, czarnej i czerwonej. Gotowanie w stylu EKO dla osób m.in na diecie bezglutenowej.

Składniki:

  • 450 g mrożonego szpinaku
  • pół szklanki komosy ryżowej
  • 2 ząbki czosnku
  • pół czerwonej cebulki
  • suszone pomidory
  • podwójna pierś z kurczaka
  • zioła prowansalskie
  • pieprz ziołowy
  • Opis przygotowania:

    1. Płuczemy ryż peruwiański w zimnej wodzie. Pół szklanki komosy ryżowej zalewamy jedną szklanką zimnej wody. Gotujemy 15 - 20 minut.
    2. W międzyczasie roztapiamy masło na patelni. Dodajemy poszatkowaną cebulkę i sprasowany czosnek. Gdy cebulka się zarumieni, dodajemy szpinak. Mieszamy. Delikatnie podgrzewamy, aż do jego rozmrożenia. Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę czerwoną i plasterki suszonych pomidorów.
    3. Pierś z kurczaka oczyszczamy i posypujemy ulubionymi przyprawami. Smażymy na patelni, na oliwie.
    4. Łączymy komosę z kurczakiem i szpinakiem. Podajemy na gorąco.

    Smacznego !:)

    Czas przygotowania:

    do 30 minut

    Ilość porcji:

    2 osoby

    Galeria: